Ezekért a jó játékokért nem kell, hogy fizessen

2016.10.23. 10:00

Az ember azt hinné, jó játékot kizárólag pénzért kap, ez azonban egyáltalán nem így van. Sőt egyre több az úgynevezett free-to-play videojáték: ezek a programok ingyenesen beszerezhetők, csak a különféle extrákért kell fizetni. Persze könnyű átesni a ló túloldalára és olyan szoftvert alkotni, amit térítésmentesen legfeljebb elindítani lehet, a most felsorolt példák jól reprezentálják, hogy a pénztárca megnyitása nélkül is szórakozhat a játékos.

Forrás: AFP/2015 Getty Images/Andrew Burton
Appverseny az Origón
Appversenyt hirdettünk az Origón a 6-15 éves korosztálynak október 15-23. között az EU Code Week keretében. Péntek délig várjuk a pályaműveket. Az értékes nyereményekért ezúton is köszönet a Qualysoftnak. A kódolás alapjait pedig egy egyszerű labdás játékkal mutatjuk be, így nem csak a kicsik, de a nagyok is belekóstolhatnak az alapokba.

Az alant felsorolt játékok nem csak ingyenesek, de jók is, és ezt nem az Origo, hanem sok-sok millió gamer állítja. A programok rövid ismertetése alatt alternatívákat is bemutatunk: olyan programokat, amelyek hasonlóak az adott szoftverhez, hátha az olvasó az utóbbit ismeri. 

League of Legends

Minden idők legsikeresebb ingyenes játékaként a League of Legends nemcsak egy szórakozásra fejlesztett program, hanem megkerülhetetlen e-sport-titán is egyben: évente tízmilliók szurkolják végig a több millió dollár díjazású világbajnokságot, és profi csapatok élnek abból, hogy játszanak a szoftverrel.

A League of Legends minden idők egyik legsikeresebb ingyenes játékaForrás: League of Legends

Persze nem kell e-sportolónak lenni ahhoz, hogy valaki élvezze a játékosok által csak LoL-ként becézett programot. A League of Legends letöltése és telepítése ingyenes, a játék pedig teljes magyar fordítást kapott. Nemcsak az írott szövegek, hanem a szinkron is magyar, sőt a játékostámogatás és az összes webes felület az anyanyelvünkön olvasható – utóbbi már csak azért is nagyszerű, mert a League of Legends mögött hatalmas világ áll, élvezet felfedezni minden apró részletét. 

A LoL-ban egyébként egymással harcoló csapatok küzdenek a győzelemért,  a cél a másik csoport bázisépületének megsemmisítése. Ehhez több mint 130 karaktert választhat a játékos, ezek egytől egyig sajátos képességekkel rendelkeznek, és más-más stratégiát követelnek meg. A LoL-t betanulni 5 perc, tökélyre vinni egy élet – fizetni pedig szinte semmiért nem kell benne! 

Külön érdekesség, hogy a LoL-t fejlesztő Riot Gamest két, a játékipar konvencióiba belefásult játékos alapította. Az eleinte maroknyi főt számláló cég mára több mint ezer alkalmazottnak ad munkát. 

Alternatíva: Dota 2 

Hawken

Az óriásrobotos játékok műfaja mára megkopott, a Mechwarrior-sorozat fénykora a múlt ködébe vész. Ugyanakkor akadnak bátor és igényes próbálkozások: az ingyenesen játszható Hawken pont ilyen. 

Amíg a League of Legends és a többi MOBA alacsony gépigénnyel és rajzfilmes grafikával hódít, addig a hatalmas harci robotok irányítására és csatáira fókuszáló Hawken döbbenetesen fest, igaz, komoly PC kell alá. 

A Hawkenben óriási harci robotok "bőrébe" bújhat a játékosForrás: Steam

A játékmenet itt sem túl bonyolult: belső nézetben irányítjuk a mechnek nevezett, küzdelemre fejlesztett robotot, a cél pedig a többi játékos elpusztítása. Ezt több játékmódban is megtehetjük, az alapok azonban maradnak, elvégre ki ne szeretné, amikor egy gigantikus robot szétlő egy másikat? 

A játéknak némi mélységet ad, hogy a robotok fejleszthetők, új alkatrészek vásárolhatók hozzájuk – természetesen akár valódi pénzért is. Sőt DLC-k is kaphatók a Hawkenhez, a Steamen összesen több mint 30 ezer forint értékben vásárolhatunk magunknak robotokat, extra cuccokat, a gépek külsejét megváltoztató festéseket. 

A játék egyébként 2011 óta áll fejlesztés alatt, idén nyáron konzolokra is kiadták, azonban még távolról sincs „kész": a fejlesztők korai hozzáférésben tartják, és folyamatosan javítgatják, bővítik, a népes rajongótábor legnagyobb örömére. 

Alternatíva: Mechwarrior Online

Team Fortress 2

Ez a játék kakukktojás a listán, ugyanis eredetileg nem volt ingyenes: 2007-es megjelenésekor még bőszen fizetni kellett érte, és bár már akkor is imádták a kritikusok és a játékosok, a csúcsát az ingyenessé válása után érte el. 

A fejlesztésért felelős Valve olyan játékokat tudhat maga mögött, mint a Half-Life vagy a Counter-Strike – nem csoda, hogy évtizedes tapasztalatukat felhasználva a Steam egyik legnépszerűbb és legjobb free-to-play programját építették fel. 

A Team Fortress 2-ben más-más karaktereket személyesítünk megForrás: Steam

A Team Fortress 2-ben két csapat vív örök élet-halál harcot egymással, a kékek és a pirosak. A tagok más-más karakterek bőrébe bújnak, és egyedi képességeikkel próbálják erősíteni a közös játékot. A kémek beépülnek az ellenség soraiba, a nehézgéppuskások tankként nyomulnak előre, a szanitécek gyógyítanak, és így tovább. A hatékony együttműködés a győzelem kulcsa – és bár ez a fent említett League of Legendsre is igaz, a Team Fortress 2 könnyedebb, lazább szórakozást nyújt. 

A játék fizetős része jórészt kimerül a rajongók által egyszerűen imádott kozmetikai kiegészítőkben – szerencsére ezek csak opcionális dolgok, amennyiben valaki csupán szórakozni akar, a játékot térítésmentesen adhatja hozzá a Steam-fiókjához.

Alternatíva: Loadout

World of Tanks

Akárcsak a LoL, a World of Tanks (WoT) is egy hollywoodi filmbe illő sikersztori: a korábban főleg óriásrobotos stratégiai játékokat fejlesztő fehérorosz Wargaming 2009 végén indította útjára a tankos programot, amely néhány év alatt nem csak hogy sokmilliós rajongói bázist toborzott, de e-sporttá vált, és egy egész játéksorozat alapját adta. 

Azóta megjelent a hadihajókra fókuszáló World of Warships és a repülőket szerepeltető World of Warplanes is. 

A World of Tanksben a végtelen tankcsatáké a főszerepForrás: Wargaming

A WoT teljesen ingyenes, ráadásul nagyon barátságos a gépigénye.  A játékosok különböző korszakok tankjaiba ülve csatároznak egymással, a járművek fejlődnek, a kínálat pedig egyre csak bővül – akadnak bevetett és sorozatgyártásba soha nem került példányok is. A játék tartalma óriási, amennyiben valaki kapható a témára, nagyon fogja élvezni a World of Tanksszel töltött időt. 

A World of Tanks nem szimulátor, élethűséget várni felesleges, ugyanakkor remek szórakozást nyújt, elvégre tankokkal lőni egymást majdnem ugyanolyan jó, mint óriásrobotokkal. 

Alternatíva: War Thunder 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK