Elérhetővé vált a titkosított beszélgetés a mobilos Messengerben, emellett azt is beállíthatjuk, hogy az üzenetek hány másodperc múlva semmisítsék meg magukat.

A Facebook az összes, 900 millió felhasználója részére elérhetővé tette a mobilos Messenger titkosított beszélgetéseit, Androidon és iOS-en egyaránt. Ez végpontig terjedő titkosítást jelent: az üzenetekbe nem tud belenézni sem a cég, sem a hatóságok, azt az eszközön tárolt kulcs nélkül nem lehet visszafejteni. Egyedül a címzett és a küldő láthatja azt.

A funkciót már számos csevegőappba beépítették, alkalmazza már alapból a WhatsApp, az iMessage, és választható a Google Allóban is.

Beszélgetést többféle módon titkosíthatunk: a kiválasztott partnerrel kell nyitni egy új beszélgetést, majd a csetablak jobb felső sarkában látható „i” betű (Részletek) alatt a Titkosított beszélgetés opciót kell választanunk.

A beszélgetés Részletei közt lehet bekapcsolni a titkosítástForrás: Origo

Pár apróbb korlátozással számolnia kell annak, aki biztonságban szeretné tudni üzeneteit. A titkosított mód nem érhető el csoportos beszélgetésekhez, és csak azon az eszközön tudjuk olvasni a beszélgetést, amely eszközön azt kezdeményeztük. Ez azért van, mert a titkosító kulcsok az eszközhöz kötődnek. Azaz nem fogjuk látni a mobilon kezdett titkosított beszélgetést mondjuk a webes kliensben. További apróság, hogy nem lehet egymásnak gifeket és videókat küldözgetni, maradnak a képek és a matricák. A funkció használatához pedig frissíteni kell a Messenger legutóbbi verziójára, és csak azzal tudunk ilyen módban beszélgetni, aki szintén letöltötte azt.

Hogyan működik az end-to-end titkosítás?
A végponttól végpontig terjedő (end-to-end) titkosítás lényege, hogy a felhasználóknak két kulcs kell az üzenetváltáshoz, egy privát és egy publikus. Üzenet küldésekor a küldő elkéri a címzett nyilvános kulcsát a szolgáltatás szerverétől, ezt használva küldi el az üzenetet. Hogy a címzett azt el tudja olvasni, kell neki egy privát kulcs, ami csak és kizárólag az ő telefonján található. Ezzel tudja visszafejteni az üzenetet.

Nincs több turkálás

Titkosított módban választható az Eltűnő üzenetek funkció is, amellyel az üzenetek elküldésük után csak bizonyos ideig láthatók. Megadhatjuk, hogy a beszélgetés 5,10, vagy 30 másodpercig maradjon meg, utána az üzenetek teljesen elhomályosodnak, eltűnnek, és többé nem lehet őket visszaolvasni.

Megadott idő után maguktól megsemmisülnek az elküldött sorokForrás: Origo

Félmegoldást választott a Facebook

Az újítás fontos, de az alkalmazása elmarad az olyan appok titkosításához képest, mint a Telegram, Signal, mivel nem titkosít mindent alapból. Másrészt: bár a felhasználók biztonságát hivatott erősíteni, csak akkor ér valamit,ha a felhasználó tud is róla. Sokan viszont nem tudják, mit jelent a titkosítás valójában, és ez miért előnyös számukra.

A Wired szerint a Facebook azért választotta ezt az utat, hogy megelőzhesse a kellemetlen jogi eseteket. Idén a WhatsAppot erősen támadták Brazíliában azért, amiért egy nyomozás során nem voltak hajlandók kiadni egyik felhasználójuk személyazonosságát, ennek eredményeként a csevegő használatát átmenetileg megtiltották az országban.