A Siri alkotóitól vett virtuális asszisztenst a Samsung

viv virtuális asszisztens
Vágólapra másolva!
A Samsung is bevásárol mesterséges intelligenciából: a Siri fejlesztőinek új „csajára", a Viv nevű virtuális asszisztensre tette rá kezét, akit minden bizonnyal a gyártó telefonjaiban láthatunk majd viszont.
Vágólapra másolva!

Felvásárolja a Viv nevű virtuális asszisztens fejlesztő céget a Samsung, ezzel értékes mesterséges intelligenciára teszi rá kezét. A Vivet Dag Kittlaus, Adam Cheyer és Chris Brigham fejlesztette, ők készítették el korábban az Apple Sirijét, és 2010-ben fel is vásárolta őket az almás cég. A három fejlesztő kilépett az Apple-től a felvásárlás után, és 2012-ben megalapították a Vivet, hogy a Sirinél is fejlettebb szoftvert készítsenek.

A tranzakció részleteit még nem hozták nyilvánosságra, a vételár nem ismert.

A központi agy lesz, aki mindenkit magába bolondít? Forrás: Viv

A Siri „kishúgával" állítólag olyan párbeszédeket lehet folytatni, mintha egy élő ember volna. Komplex feladatokat is megért majd, mégpedig azért, mert nem előre programozott válaszai vannak, hanem minden egyes kérdésnél kapcsolatba lép az általa ismert alkalmazásokkal és tudásbázisokkal. Sőt, ha valamire nem talál egyértelmű megoldást, akkor arra saját kódot generál. Így értelmez is.

A Viv független cégként fog továbbműködni, amely szolgáltatásait a Samsung számára nyújtja. „A Samsung évente 500 millió készüléket szállít le. Kérdezték már tőlem, mi az igazi célunk, akkor azt mondtam, hogy mindenhol ott akarunk lenni.

- válaszolta a TechCrunch kérdésére Dag Kittlaus. A Washington Post forrásai szerint korábban a Facebook és a Google is szemet vetett a cégre.

Viv így elemzi ki a hallott mondatokat, kérdéseket, parancsokat Forrás: Origo

A Samsung és az Apple ádáz harcot vív az okostelefonos piac listájának élén. Szoftveres téren egyre erősebb konkurens a Samsung számára a Google, aki mint legutóbbi eseményén is hangsúlyozta, alaposan felgyúrta saját Google Asszisztensét. A Vivvel a Samsung erős fegyvert kap a konkurens Siri és Google Asszisztens ellen, erre szüksége is van, lévén lassan minden nagy gyártónak van saját okosasszisztense.

Ki is ez a csaj?

„Sirivel ellentétben nem csak 50-60 témában tud majd megoldást adni a kérdéseinkre, hanem akár 5000 különböző területen talál majd választ nekünk" – mondta Dag Kittlaus fejlesztő, aki megmutatta, hogy milyen komplex kérdésekre tud válaszolni a virtuális lány.

Összességében mégis egy sokkal nyitottabb platform lehet majd, mint amilyen a megjelenésére lebutított Siri lett. Sokkal több cég tud majd csatlakozni az elérhető szolgáltatások köréhez, vagy építheti be rendszereibe az immár függetlenül fejlesztett virtuális lányt.

A Samsungra bízza magát a Viv Forrás: Viv.ai

A négyéves fejlesztés alatt csak az utolsó évben kezdett el befektetőkkel tárgyalni a csapat. Olyan cégektől kapott támogatást, konkrétan 12,5 millió dollárt, mint a Szilícium-völgyi milliárdosok klubjaként is emlegetett Iconiq Capital. A vállalatban olyan emberek pénze csücsül, mint a facebookos Mark Zuckerberg, Dustin Moskovitz és Sheryl Sandberg, a Twitter-vezér Jack Dorsey, illetve a LinkedIn elnöke, Reid Hoffman.