A Vasembert csak a férfiak érdeklik

2016.10.07. 08:00

Érdekes dolgot vett észre Elon Musk Twitter-profiljával kapcsolatban a Motherboard portál: a „Vasember” nem követ egyetlen nőt sem. A cikk körbejárta a netet, többen szexistának nevezték Muskot. A The Guardian körbenézett a többi techvezérnél is, és megállapította, hogy mások sem követik sokkal nagyobb számban a gyengébbik nem képviselőit. 

A techmilliárdos maga használja a közösségi oldalon készített profilját, annak kezelését nem szervezte ki. Több mint ötmillió követője van, de ő mindössze 55 fiókot követ. A legtöbb márka vagy sajtótermék. A további 21 magánszemély fiókja mind férfiakhoz tartozik, és Musk nem követ egyetlen nőt sem – osztotta meg érdekes felfedezését a Motherboard. 

Nem arról van szó, hogy Musk megvetné a nőket: a SpaceX közleményben írta meg a magazinnak, hogy a SpaceX és Tesla cégeknél is sok nő tölt be vezetői pozíciót, és a cégben is nagy számmal foglalkoztatnak hölgyeket, fizetések terén pedig nem tesznek különbséget nem alapján. 

A cikk közzététele után Musk Twitteren reagált a portálnak, válaszában elmondta, hogy főleg a hírek miatt twitterezik, és az Instagramján pont annyi nőt követ, mint férfit. Ezután be is követett egy nőt, hogy ne érje szó a ház elejét, Caity Weaver újságírónőt a GQ magazintól. 

Furcsa dolgok ezek

A portál szerint egy nőt azért mégiscsak követett Vasember, méghozzá Talulah Riley nevű exfeleségét, de őt is kikövette azóta. Furcsaság, hogy egyik tweetjében írt is a nőről, de őt nem jelölte meg a bejegyzésben. 

Elon Musk a legutóbbi 100 tweetjében nem osztotta tovább egy nő bejegyzését sem, legutóbb augusztusban történt ilyen, az is az édesanyja volt. A Motherboard megjegyzi: „De még őt sem követi.” 

Szexizmussal vádolják a Tesla-vezértForrás: AFP/Eric Piermont

Musk leginkább a Tesla Motors és SpaceX vállalatairól írt cikkeket osztja tovább, amelyek közt nagy valószínűséggel vannak női szerzők is, de ezeket láthatóan nem törölgeti ki egyenként. 

Máshol is hasonló a helyzet

Miután a netet körbejárta a cikk, többen szexizmussal vádolták Muskot,  ennek kapcsán a The Guardian megvizsgálta a többi techvezető Twitterjét. Megállapították, hogy az Apple, a Google és a Microsoft fejeseinél sem sokkal jobb a helyzet. 

Sundar Pichai, a Google-vezér 267 fiókot követ, ebből csak 21 nő. Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója viszi a prímet ezen a téren, 39 nőt követ 78 férfival szemben. A Tim Cook (Apple) által követett 51 fiókból csak négy tartozik hölgyhöz, és Bill Gates 169 követettjének is kis százaléka nő, 12-en vannak. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK