A Cisco szoftverét használják majd az informatika érettségin

cisco logo
A Cisco szoftvere
Vágólapra másolva!
A Cisco által kifejlesztett Cisco Packet Tracer szoftvert használják majd a diákok az első informatikai szakmai érettségin 2017-ben a hálózati feladatok megoldásához - mondta csütörtökön tartott budapesti sajtótájékoztatóján a Hálózati Tudás Terjesztéséért Programiroda (HTTP) Alapítvány kuratóriumi elnöke.
Vágólapra másolva!

Sisák Zoltán hozzátette: a szakközépiskolák és szakgimnáziumok diákjai gyakorlás céljából egész évben használhatják a programot. A kuratóriumi elnök arról is beszámolt, hogy az országban mintegy 170 informatikai profilú szakgimnázium van,

az informatikai szakképzésben 16 ezer tanuló vesz részt.

Horváth Krisztina, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója felidézte, hogy becslések szerint a magyar informatikai munkaerőpiacról 22 000 informatikus hiányzik.

Az informatikai szakokra jelentkezők száma az utóbbi években jelentősen lecsökkent, és az első helyen jelentkező felvételizők csupán 6-8 százaléka választja az informatikát, és a befejezetlen felsőoktatási képzések aránya is rendkívül magas. Az oktatásban ezért jelenleg az egyik legnagyobb potenciált a középfokú, technikusi képzés jelenti.

A Cisco szoftvere Forrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Az ügyvezető igazgató szerint az oktatási rendszernek és a vállalatoknak együtt kell működniük, hogy az oktatási intézményekben a munkaerőpiac elvárásainak megfelelő szakembereket tudjanak képezni.

Ezt a fajta összehangolódást szolgálja például a duális képzés és a vállalat által indított Cisco Hálózati Akadémia is - fűzte hozzá. Horváth Krisztina, a Cisco Hálózati Akadémiáról elmondta, hogy az 1999 óta van jelen Magyarországon, jelenleg 106 oktatási intézmény több mint 10 000 diákja tanul az akadémia képzésén. Az indulás óta több mint 33 000 diák vett részt a programban.

A cég közleményéből az is kiderül, hogy

a Cisco Packet Tracer egy szimulációs program,

amivel a diákok akár otthoni körülmények között is gyakorolni tudják a hálózatok kiépítését és a hálózati eszközök beállítását. A programot a Cisco minden szakközépiskola és szakgimnázium részére ingyenesen elérhetővé tette.