Szeretett fotómegosztóját zárja be a Google

google logo
Mobile devices can make people vulnerable to online piracy through privacy settings, Bydgoszcz, Poland, on August 7, 2016. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Novemberben végleg elbúcsúzik Panoramio nevű szolgáltatásától a Google, aminek a felhasználók nem örülnek. A helyalapú, közösségi fotómegosztón keresztül eddig rengeteg képet töltöttek fel, a Google Térképekben látható fotók nagy része is innen származik.
Vágólapra másolva!

A Google most végleg bezárja az általa 2007-ben felvásárolt Panoramiót, november negyedikétől már nem lehet új képeket feltölteni a szolgáltatással. Helyette a Local Guides szolgáltatás használatát ajánlják a felhasználóknak, amiért cserébe extra tárhelyet és más jutalmakat kaphatnak.

A már feltöltött képeket még egy évig tudják majd megnézni a felhasználók, de azoknak, akik összekapcsolták a Panoramio fiókjukat a Google + fiókjukkal, képeik automatikusan átkerülnek a Google Album archívumába.

A Google 2015-ben egyszer már megpróbálta lelőni a szolgáltatást, de akkor a felhasználók heves tiltakozásban törtek ki, és egy sikeres petíciónak köszönhetően sikerült meghosszabítani a szolgáltatás élettartamát. Most ismét hangot adtak elkeseredettségüknek, lévén a Google Térképekhez évekig járultak hozzá fotókkal a Panoramión keresztül.

Bezár a Panoramio Forrás: Origo

Ugyan sokan nem is hallottak még a Panoramióról, nagy hasznát vette a keresőóriás, és a viszonylag kis közösség szerette. A Google Térképekben és a Google Földben található fotók számos részét innen húzta át a Google. Ez volt az egyik olyan korai szolgálatás, ahova helyalapon tölthettek fel a felhasználók képeket, egy majdnem kilencéves együttműködésnek mond búcsút a cég.

A Panoramiót 2007-ben, a Picasát 2004-ben vásárolta fel a Google, de a fotómegosztó szolgáltatásokra fordított erőforrásait már teljes gőzzel a saját szolgáltatásaikra csoportosítja.

Februárban a Picasát is elkezdték kivezetni 12 év után.

Népszerűsége azóta csökkent, hogy megjelent a Google Fotók. A két szolgáltatás eddig egymás mellett futott, de a cégnek jobban megéri, ha már csak a Google Fotókra fókuszál, a Panoramio esetén pedig a Google Térképekbe épülő Local Guidest fejleszti.