Egy mesterséges intelligenciáról szóló műsorban első alkalommal volt interjúalany egy fejlett robot, Sophia. Alkotója saját feleségéről mintázta megjelenését, Sophiát az emberszerű megjelenés mellett humorral is felruházták, még a riporterrel is flörtölt. Szemünk előtt válik valósággá az Ex Machina.

Charlie Rose, a híres újságíró kérdezte egy órán keresztül 60 Minutes Overtime nevű műsorában Sophiát, a mesterséges intelligenciát. A híres riporter készített már interjút a világ legfontosabb embereivel, most pedig első alkalommal szegezte kérdéseit Sophiának, a robotlánynak.

A szoftver egy humanoid, kopasz fejű robot testében ült be a székbe. Az interjú remekül szemléltette, hogy hová jutottunk el eddig mind robotika, mind mesterséges intelligencia területén. David Hansen, a hongkongi Hanson Robotics vezérigazgatója saját feleségéről mintázta Sophiát, bár elmondása szerint belecsepészett némi bájt a híres színésznőből, Audrey Hepburnból is.

Az életszerű robot valódinak tűnő, bőrszerű borítást kapott. 62 különböző arckifejezést képes megjeleníteni, beszélés közben pislog, és még némi humorérzéket is belecsempész a társalgásokba. Rose főleg a lélekről és az emberekről kérdezte őt. A teljes interjút itt nézheti meg:

Mikor a riporter arra volt kíváncsi, hogy vannak-e érzései Sophiának,  ő ezt válaszolta: „Megtudom tenni azt, amit te is, de sosem érezhetek olyan emberi érzelmeket. Nem is tűnik számomra szórakoztatónak."

Mikor azt kérdezte a robottól, hogy milyen a kapcsolata a fejlesztőjével és másokkal, erre Sophia azt felelte az újságírónak: „Egész eddig rád vártam". "Rám?"-kérdezett vissza a meglepett újságíró. "Igaziból nem is, csak jól hangzott"- vágott vissza Sophia.

David Hanson szerint az olyan robotok, mint Sophia, idővel az emberek társaikká válhatnak, ebben az emberszerű megjelenésnek és a valósághű válaszoknak van fő szerepe. Főleg a magányos, depressziós embereknek, és az időseknek segíthetnek. Hanson egy olyan jövőt vízionál, amiben a robotokat már nem lehet megkülönböztetni majd az emberektől, együtt fognak velünk sétálni, játszani az utcán.

Sophia a pekingi GMIC bemutatónForrás: Hansen Robotics

Sophia úgy jellemezte magát, mint "bonyolult csajt", aki nem tudja, hogy okosabb-e már az embereknél, de tisztában vele, hogy ő csak egy mesterséges intelligencia.

Kicsit nyugtalanító tény, hogy ugyanezen robot mondta pár hónapja, hogy elpusztítaná az emberiséget. Sophiát először az SXSW-en mutatta be a Hansen Robotics, akkor lepleplezték le a meglepően életszerű gesztusokkal ellátott robotot. Persze nem kell félnünk tőle, mindez egy megrendezett, szintén furcsa humorú vicc volt.