1991. október 15-én hajnali 2 órakor „megszületett" Magyarország első .hu-ra végződő internetes címe, a sztaki.hu. Mára már több mint 700 000 .hu webcím van bejegyezve, és naponta átlagosan 350 új ilyen azonosítót vesznek nyilvántartásba.

Az 1980-as években szinte csak tudományos célokra tartották fent a világhálót. Az első bejegyzett internetes cím (domén) birtokosa a Massachusetsi Műszaki Intézmény (MIT) égisze alatt működő számítógépes munkaállomásokat gyártó cég, a Symbolics volt - írja közleményében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Az azóta csődbe ment vállalat symbolics.com internetes címét 1985. március 15-én jegyezték be.Ezt követően gombamód kezdtek el szaporodni bejegyzések. Az első száz közt foglalt domént többek közt a Xerox, az IBM, a Siemens.

Annak idején egy internetes cím (domain) birtoklása nem jelentett akkora gazdasági előnyt, mint napjainkban. Persze, aki előre gondolkodott, az rengeteg pénzt kaszálhatott egy jó érzékkel bejegyeztetett domainnel; a sex.com 2010-ben 11,5 millió dolláros rekordáron talált új gazdára.

Ma már 700 ezer .hu-s cím van bejegyezveForrás: Dreamstime

Az első magyar cím: a sztaki.hu

Hat évvel a világháló első bejegyzett doménje után, 1991. október 15-én hajnali 2 órakor „megszületett" Magyarország első .hu-ra végződő internetes címe, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet weboldala, a sztaki.hu.

Ezek után nem sokkal jött el a hazai internet elindulásának pillanata a SZTAKI és a bécsi műegyetem között az azóta történelmivé vált 192.84.225.1 IP-címről.

Bár az első bejegyzett cím a sztaki.hu, azonban az első igazi, megtekinthető magyar honlap a bme.hu volt 1993-ban.

1996 elején pedig megindult a hatalmas fejlődés, ekkor már év elején 400, áprilisban pedig több mint 500 domén üzemelt hazánkban.

Ma 700 000 .hu webcîm van bejegyezve, naponta átlagosan 350 új .hu azonosítót vesznek nyilvántartásba. Az első internetes cím, amely nem egy állami intézmény nevéhez köthető, hanem befektetési célból jött létre, a zene.hu volt.