Kevés az informatikus, ezen a területen jól lehet keresni. Különösen, ha valaki szoftvermérnöknek, rendszerinformatikusnak, szoftverfejlesztőnek, Java-fejlesztőnek vagy üzleti elemzőnek áll.

Forrás: AFP/2015 Getty Images/Andrew Burton
Appverseny az Origón
Appversenyt hirdettünk az Origón a 6-15 éves korosztálynak október 15-21. között az EU Code Week keretében. Péntek délig várjuk a pályaműveket. Az értékes nyereményekért pedig ezúton is köszönet a Qualysoftnak. A kódolás alapjait egy egyszerű labdás játékkal mutatjuk be, így nem csak a kicsik, de a nagyok is belekóstolhatnak az alapokba.

A pénzügyi és bankszektort leszámítva ma Magyarországon az informatikában a legmagasabbak a fizetések. Ezzel természetesen összefügg, hogy a szektorban komoly munkaerőhiány kezd kialakulni, az Informatikai- Elektronikai és Távközlési Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint 2015-ben 22 ezer betöltetlen álláshely volt az informatikai cégeknél.

Vagyis annak, aki pályaválasztás előtt áll, vagy pályát szeretne változtatni, érdemes elgondolkodni rajta, hogy ebbe az irányba mozduljon. De az informatikán belül is vannak olyan szaktudások és foglalkozások, amelyek keresettebbek, mint mások.

A legkeresettebb szaktudások

A CompTIA IT-iparági szervezet összeállította azokat az informatikai szaktudásokat, amelyek iránt a legnagyobb igény mutatkozik a munkaadók részéről. Azok az informatikusok, akik az alább felsorolt szakértelmekkel rendelkeznek, nagy eséllyel találnak maguknak jól fizető állást. Jelenleg a fókusz a dolgok internetével és a nagy adatmennyiségek feldolgozásával kapcsolatos fejlesztésekre irányul, írja a Computerworld.hu.

A leginkább keresett szaktudások listája:

  • Információmenedzsment és analitika,
  • Információbiztonság,
  • Infrastruktúraadminisztráció,
  • IT-támogatás,
  • Programozás, fejlesztés, mérnöki területek,
  • Szoftvertesztelés és minőségbiztosítás,
  • Stratégiai tervezés, business menedzsment.

A szoftvermérnökök után kapkodnak legjobban

Az ITbusinessedge.com nem a legkeresettebb szaktudások, hanem a legkeresettebb informatikai pozíciók listáját állította össze.

Eszerint a legnagyobb igény szoftvermérnökökre van. A szoftvermérnököt gyakran összetévesztik a programozóval, pedig egészen más a feladata. A programozó a kódot hozza létre, ami alapján a program fut, a szoftvermérnök a terveket és a paramétereket készíti el, amihez igazodva a programozó megírja a kódot.

Rendszerinformatikusból sosem elég

A lista második helyén a rendszerinformatikus végzett. A rendszerinformatikus a munkafolyamatok meghatározásáért felel, illetve a projektekben felmerülő kockázatokkal foglalkozik.

A harmadik legkeresettebb informatikus a szoftverfejlesztő. A szoftverfejlesztők tervezik meg, fejlesztik és tartják karban a webes applikációkat.

Kapkodnak az informatikusok után, de nem minden pozícióba egyformánForrás: AFP/Joe Raedle

A programozás is üzlet

Szintén nagy igény van Java-fejlesztőkre. A Java egy programnyelv, a Java-programok minden olyan platformon futnak, ami támogatja a nyelvet, vagyis egy Java-nyelven megírt programot nem kell lefordítani, ha más környezetben akarják futtatni.

A lista ötödik helyén az üzleti elemző végzett. Ahogy a név is sugallja, az üzleti elemző felelős a projektek üzleti vetületeiért. Például egy program elkészítése során az üzleti elemző felel azért, hogy a program elkészüljön annyi pénzből, amennyiért megrendelték, méghozzá időre.