Milliókat látna el árammal a világ legnagyobb naperőműve

solarreserve
A Crescent Dunes-nél is nagyobb naperőművet épít most a cég
Vágólapra másolva!
A SolarReserve eddig rendre rekordokat döntött nevadai és kínai olvadtsó-kollektoros naperőműveivel, most pedig a korábbiaknál is nagyobb erőművet jelentettek be. A Sandstone erőművet Nevadában építik meg, mintegy egymillió háztartásnak elegendő mennyiséget termel majd napi 24 órán keresztül.
Vágólapra másolva!

Felgyorsult a verseny a világ leghatékonyabb naperőművének megépítéséért. A kaliforniai Solar Reserve nevű cég bejelentette, hogy megépíti a világ legnagyobb, koncentrált olvadt só kollektoros naperőművét Nevadában.

A cég vezérigazgatója, Kevin Smith elárulta, hogy 5 milliárd dollárból épülő erőmű 1500-2000 megawatt energiát fog generálni óránként, ami egymillió háztartást juttat tiszta, megújuló villamos energiához.

Ennyi energiát az atomerőművek képesek előállítani.

A Sandstone nevű létesítmény ezzel túlszárnyalná a már megépült, legnagyobb naperőművek teljesítményét is.

A Crescent Dunes-nél is nagyobb naperőművet épít most a cég Forrás: SolarReserve

A Sandstone projektben 100 ezer tükörheliosztát gyűjti majd a napsugarat a sóolvadékos tárolótornyokba. Az olvasztott sóba gyűjtött hőenergia előnye, hogy

éjjel a hő által hajtott gőzturbinákkal fejleszt elektromos áramot.

Onnan éjjel-nappal vételezhetnek az olvadékból, amelynek hőjével vizet forralnak, és a gőz hajtja meg az áramfejlesztő turbinákat 24 órán keresztül.

A Sandstone építése csak 2-3 év múlva kezdődik meg. Miután kész lesz, a cég becslése szerint 3000 új munkahelyet fog teremteni körülbelül hét évig. Hogy az energiát más piacokra, például Kaliforniába tudják exportálni, egy újfajta átviteli instrastruktúrát is építeniük kell majd.

A cég már üzemeltet egy sókollektoros naperőművet Tonopahtól nem messze, a 110 megawattos energiát termelő Crescent Dunest. A 2011-ben épült létesítmény 75 ezer lakást juttat tiszta, megújuló villamosenergiához.