Bejelentették a világ első 5G-s modemjét

qualcomm vezer Steven Mollenkopf
Steven Mollenkopf, a Qualcomm vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
Másodpercenként 5 gigabites letöltési sebességet tenne lehetővé okostelefonra a Qualcomm által bejelentett 5G-s modem.
Vágólapra másolva!

A mobilhálózatok következő generációja az 5G, melynek elterjedése még jó pár évvel odébb van. A Qualcomm még időben beelőzné a konkurenseket, és bejelentette az első 5G-s modemet, a Snapdragon X50-et.

A chip elméletileg másodpercenként

5 gigabites letöltési sebességet tenne lehetővé okostelefonon, ami elképesztően gyors.

A 4G-s hálózattal elérhető átlagos letöltési sebesség az Egyesült Államokban mindössze 9,9 megabit másodpercenként, globálisan pedig 13,5 megabit másodpercenként.

Ha a szolgáltatók és gyártók elérhetővé teszik a gigabites letöltési sebességeket, az eszközök fejlődése is érdekes irányt vehet. Például gyorsabb lesz a hozzáférés a felhőben található adatokhoz, mintha a készülék flashmemóriájából húznánk elő a keresett fájlt.

Steven Mollenkopf, a Qualcomm vezérigazgatója Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A San Diegó-i mobilchipgyártó 2017 második felében fogja kiküldeni a mintapéldányokat ügyfeleinek, az első, ilyen modemmel felszerelt telefonok szállítása pedig akár már 2018-ban megkezdődhet.

Mindezek ellenére még ne várjunk egyhamar másodpercenként öt gigabites letöltést mobiltelefonra, az 5G-s infrastruktúra kiépítése nagy kihívást jelent majd a mobilhálózati szolgáltatóknak. A Qualcomm 5G modeme 28 GHz-es milliméteres hullámspektrumot használ, amivel csak kis távon lehet továbbítani a jeleket, és azok a falon sem képesek áthatolni.

A szolgáltatóknak ezért speciális, jelerősítős állomásokat kell majd telepíteniük, hogy biztosítani tudják az 5G-s lefedettséget.

A bejelentéssel a cég olyan konkurenseket előz be szélsebesen, mint az Intel, de természetesen a másik oldal sem késlekedik. A rivális chipgyártó a 3GPP mobiltelefon szabványokért felelős egyesülettel dolgozik együtt, már teszteli saját 5G-s modem architektúráját is.