Gépaggyal javítanának az iPhone-ok üzemidején

apple iphone 7 ios teszt bemutató plus 3d touch force touch taptic
A kozmoszfekete inkább nőies, de az biztos, hogy nagyon gyűjti az ujjlenyomatokat
Vágólapra másolva!
Az Apple első alkalommal vett fel igazgatót az MI-részleg élére, az új alkalmazott igazi nagyágyúnak számít ezen a területen. Tim Cook azt is elárulta, hogy az üzemidő szívósságán is segíthet majd a jövőben a technológia.
Vágólapra másolva!

A Szilícium-völgyben minden nagyobb tech cég ráállt a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztésekre, elég csak a Google-re és a Microsoftra gondolni. Ugyan az Apple eddig nem hangsúlyozta a téma fontosságát, most az almás cég is beerősít ezen a területen egy frissen igazolt, elismert kutatóval.

Az MI-részleg első igazgatójának pozíciójára Ruslan Salakhutdinov kutatót szerződtették le, aki a Carnegie Mellon University professzora. Ez az egyik legnevesebb egyetem, ha MI-kutatásról van szó. A szakember már keresi is további kollégáit a részleghez.

Russ Salakhutdinov Forrás: @rsalakhu /Twitter

Salakhutdinov kiemelt kutatási területe a mély tanulás és a neurális hálózatok, azon belül is az úgynevezett "nem ellenőrzött" tanulást (unsupervised learning) kutatja. Mivel a mai algoritmusok tipikusan betáplált adatokból tanulnak, tanulásuk így legalább részben felügyelt.

A mesterséges intelligencia Szent Grálja az lesz, ha már egyáltalán nem kell hozzájárulni rengeteg adattal az algoritmus tanulásához, ezt a területet vizsgálja az Apple új részlegvezetője.

Az üzemidőn is segíthet

Tim Cook azt is elhintette nemrég, mikor Japánba utazott, hogy a Yokohamában frissen épült kutatási és fejlesztési épület főleg az MI-kutatásra fog fókuszálni. Cook szerint az MI horizontális természetű, azaz minden termékben hasznosítható technológia.

Az Apple-vezér egyik célja, hogy

az MI segítségével sikerüljön növelni a telefonok üzemidején is.

Cook szerint relatíve fiatal az okostelefon piac (mindössze egy évtizede van mobiltelefonunk), de már itt az ideje az innovációnak, ezt pedig az MI hozhatja el.