Sokszorosan védett belső hálózatot, intranetet hozott létre az orosz hadsereg - jelentette szerdán az Izvesztyija című orosz napilap a védelmi minisztériumból származó értesülésekre hivatkozva.

A lap úgy tudja, hogy a munkálatokat nyár végén fejezték be, és az Adattovábbítás Zárt Szegmense (ZSZPD) elnevezésű hálózat azóta teljes terjedelmében üzemel. A tárca a rendszer kiterjesztését, újabb terminálok elhelyezését tervezi a csapategységeknél.

Az Izvesztyija szerint a ZSZPD egy belsős intranet hálózat, azaz bár az internet-protokollt használja, de a külvilág felé zárt. A védelmi minisztérium rendszeréhez csatlakoztatott összes számítógépet védik az illetéktelen behatolóktól, a titkosított dokumentumokat saját elektronikus levelezőrendszerben továbbítják.

Nem lehet külső adattárolókat sem csatlakoztatni a hálózati gépekhez, és a szerverszobába való belépést is szigorú szabályokhoz kötik.

A számítógépeket a vezérkar államtitok-védelemért felelős 8. osztálya hitelesíti.

Intraneten titkosítják a bizalmas katonai információkatForrás: AFP

Az orosz katonai intranet részben a Rosztyelekom (Rostelecom) állami távközlési cég, részben az orosz védelmi minisztérium infrastruktúrájára épül. Minden katonai egységnél szervereket állítottak fel, amelyek kódolják és csomagokra bontva továbbítják az információt.

Februárban a Vedomosztyi című napilap arról számolt be, hogy a távközlési minisztérium olyan törvénytervezetet készített elő, amelynek értelmében - a külföldről jövő támadások kivédése érdekében - állami ellenőrzés alá vonnák az Oroszországon áthaladó internetforgalmat.