Az Így dolgoztok ti keretében a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk arról, hogyan is telik egy munkanapjuk, és hogyan jutottak el odáig, ahol most vannak. A héten Forgács Mariann, a Be Social alapítója mesélt arról, mit csinál, hogyan és miért.

Mi a jelenlegi munkád?

A Be Social ügyvezetője vagyok.

Hogyan dolgozol?

Naponta 6-8 órát az irodában vagyok a kollégáimmal, de gyakorlatilag ahol van internet, onnan tudok dolgozni.

Milyen telefonod van?

Rozéarany színű iPhone 6s, és AppleWatch.

Milyen gépet használsz?

Macbook Pro.

Mit csinálsz egy munkanapod során?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nagyon szeretem a munkám, ezért az sem unalmas vagy egyhangú, ha többnyire a kollégákkal és a partnerekkel meetingelek a munkanapjaim során.

Honnan jött az ötlet, és hozzá a bátorság, hogy belevágjatok a Be Social-be, és a saját utatokon járjatok?

A Be Socialt 2010-ben hoztuk létre, abban az évben, amikor már több regisztrált felhasználó volt Facebookon, mint iWiWen. Akkor még leginkább a kkv-k voltak nyitottak az új csatorna irányába,ezért kezdetben velük dolgoztunk.

A Facebook rajongói oldalakat kezeli a cégForrás: Origo

Amikor elkezdtünk ezzel foglalkozni, nem gondoltam volna, hogy eddig jutunk néhány év alatt. Ma pedig már egy 36 fős csapat dolgozik többek között a Coca-Cola-nak, az IKEA-nak, a Media Marktnak, az Avonnak, a Penny Marketnek, a Picknek, a Herznek.

Szerintem ehhez bátorság kellett, szorgalom, és hit abban, hogy igazán jó dolgot hozunk össze.

Már 5 országban dolgoztatok. Hogyan történt a nemzetközi piacra lépés?

Amikor elkeztünk nemzetközi partnerekkel dolgozni, akkor a központilag kapott anyagok (posztok) adaptálása mellett egy idő után a mi tartalmaink is megjelentek más országokban. Emellett egy-egy alkalmazás hazai sikere után szerencsére gyakori, hogy több országban is futtatnunk kell apróbb módosításokkal ugyanazt az applikációt.

Mi volt a legnagyobb kihívás a cég elmúlt 7 évében?

Számomra a legnagyobb kihívás és egyben cél is, hogy olyan cégünk és csapatunk legyen, akikkel a partnerek szeretnek együtt dolgozni, a kollégák sem csak munkahelyként tekintenek rá.

Forgács Mariann, a Be Social ügyvezető igazgatójaForrás: Origo

Milyen applikációk és szoftverek nélkül nem tudsz élni?

A telefonom, a laptopom és az órám nélkül. A telefonomon leginkább a levelezőt, Facebookot (Pages, Groups, Adverts), Instagramot, Swarmot, képszerkesztőket és időjárás appot használok.

A techszférán belül mi izgat jelenleg a legjobban?

Az elektromos autók, önjáró autók nagyon érdekelnek. Emellett, bár teljesen más világ, megszállottan használom a különböző időjárás appokat.

Mi a legjobb időbeosztási tipped?

Szerintem azok a feladatok, amelyek valamiért távolabb állnak tőlem, jó ha a lista elejére kerülnek, mert ha ezeket elvégeztem, még nagyobb lendülettel és lelkesedéssel tudok azokkal foglalkozni, amelyek közelebb állnak hozzám.

Hogyan követed a feladataidat?

Google Naptárban vezetem a találkozókat és meetingeket, de ha egy feladat igazán fontos vagy rövid a határidő, az is bekerül ide. Emellett Evernote-ot használok még.

Milyen főnök vagy?

Szerintem mindenkinek van/volt az életében olyan főnöke, aki rossz példaként szolgált. Én is tanultam ebből, és szeretném azt hinni, hogy elviselhető főnök vagyok. Kétségtelen hogy maximalista vagyok, de emellett szerintem következetes is. Egyébként érdemes lenne erről megkérdezni a kollégáimat, akik tavaly készítettek egy ilyen fotót:

A Forgács Mariannról kollégái által készített kép.Forrás: Origo


Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

Bár nem feltétlenül szakmai könyv, de Sheryl Sandberg: Lean in könyve nagyon komoly hatással volt rám, akárcsak Shonda Rhimes: My year of saying yes to everything TED-beszéde. A szabadidőmben ritkábban olvasok szakmai könyvet, ilyenkor próbálok kikapcsolni. Imádom a könyvvásárokat, ahová mindig komoly listával érkezem.

Az elmúlt időszakban úgy alakult, hogy kicsit több időm jutott az olvasásra, így Fredrik Backman könyveit, a Dán lányt, és többek között Michel Houellebecq több könyvét olvastam. Most fejezem be A lány hét névvel című könyvet, a következő pedig a Lesz ez még így se - A 83 és 1/4 éves Hendrik Groen titkos naplója című könyv lesz.

Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel?

A saját blogjaink (Be Social blog, Marketingmorzsák), Mashable és minden ami a Facebook hírfolyamomban érdekes tartalomnak tűnik.

Mi a legjobb tanács, amit valaha kaptál?

Merj nemet mondani.

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Buza Kriszta.