Éveken át csapolták a BBC előfizetőinek adatait

szem adat mozgás
Eye of a woman in closeup, computer numerical series, Germany
Vágólapra másolva!
Az elmúlt kilenc évben több alkalommal is loptak adatot a BBC licenszdíjakat tartalmazó adatbázisából, de a szolgáltató és a brit adatvédelmi hatóság szerint a telefonszámok és bankfióki adatok nem számítanak személyes információknak.
Vágólapra másolva!

Közel 10 ezer ember adatai szivárogtak ki a BBC-től az elmúlt kilenc év során, tudta meg a Business Insider. A brit tévészolgáltató a háztartások által fizetett éves licenszdíjak kezelése közben vesztett el olyan ügyfélinformációkat, mint bankfióki adatok, mobilszámok, címek és aláírások.

Az évente 145,5 fontos licenszdíjat a BBC licenszeléssel foglalkozó részlege kezeli, de a munka nagy részét a Capita Business Services-nek szervezik ki. A BBC elmondása szerint 25 millió licenszdíj-fiókot kezelnek az Egyesült Királyságban, és komolyan veszik az adatvédelmet, azt számos eszközzel biztosítják az ügyfelek számára.

Egy nyilvános adatkérésen keresztül a Business Insider magazin megtudta, hogy 2007 óta összesen 169 szivárgás történhetett a cégnél, ami 9763 embert érinthet. 2011-ben történt a legnagyobb mértékű szivárgás, akkor 3291 felhasználót érintett. Tizenegy ügy annyira súlyos volt, hogy azokat a brit adatvédelmi hivatalnak, az ICO-nak is jelenteni kellett.

A BBC-től kiszivárgott adatok nem minősülnek érzékenynek Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/J.W.Alker

Az elmúlt három évben nőtt meg kiugróan az BBC-t érő adatszivárgások száma, 2007 és 2012 közt 12 szivárgás volt évente, ez a szám 22-re nőtt 2013-ban, 2014-ben pedig 53-ra. Tavaly 40 ilyen eset történt, idén január és augusztus közt eddig 21.

A BBC szerint ezek a számok nem arra utalnak, hogy egyre több szivárgás lene, inkább azt mutatják, hogy a személyzet egyre gondosabban ismeri fel ezeket az eseteket.

„A TV Licensing részlegnek körülbelül 30 millió címből álló adatbázisa van, ezek közül több mint 25 millió TV licenszdíjjal kapcsolatos. Biztosítjuk, hogy a személyzet csak akkor fér hozzá azokhoz, ha a munkájuk megköveteli".

A szolgáltató szóvivője kiemelte, hogy a szivárgások nagy része nem érintett érzékeny személyes adatokat, és a külsős cégeket hibáztatta. Az ICO a bankfióki adatokat, telefonszámokat és címeket nem minősíti személyes adatként, azok az alábbiakra vonatkoznak: faji származás, politikai beállítottság, vallás, szexuális preferenciák, fizikai és mentális állapot.