Nagy tévét és androidos mobilt választ a legtöbb magyar

2016.10.27. 12:20

Idén karácsonyra a korábbinál is nagyobb méretű tévéket, okostelefonokat, és nagyobb tudású drónokat vásárolunk majd itthon. Jól fogynak az okosórák, fitneszkarkötők és a wifis kamerák is.

Idén a vásárlók több mint fele (53%) már 40-50 colos képátlójú tévét választ, az ennél kisebb képátlójú modellek folyamatosan visszaszorulnak - derült ki az Extreme Digital adataiból.

Az utóbbi években folyamatosan nőtt az okostelevíziók népszerűsége is, ezek mostanra már az eladások 40%-át teszik ki. A legtöbb vevő

egyelőre full-HD felbontású készülékre teszi le a voksát, a négyszer nagyobb képpontot kínáló ultra-HD- s tévék csupán az eladások 15%-át teszik ki annak ellenére, hogy idén már nem csak csúcsmodellek érhetők el ilyen paraméterekkel.

Hódítanak a nagy okostévék, de a 4K még nem terjedt elForrás: Origo

A legtöbben Samsung (40%), LG (30%) vagy Sony (10%) gyártmányú készüléket választanak, a fennmaradó eladásokon a Philips, a Panasonic és a kevésbé ismert márkák termékei osztoznak.

Hódít az Android, eltűnőben a windowsos mobilok

Az idei eladási statisztikákból egyértelműen kiderül, hogy itthon az androidos okostelefonok a leginkább kelendők, a vásárlók közel 85%-a választ ilyen készüléket.

A népszerűségi lista második helyén már az iPhone-ok állnak közel 10%-os aránnyal, míg a windowsos készülékek egyre inkább eltűnnek – hiszen a Microsoftnál háttérbe szorult a saját mobilplatform fejlesztése – ezért részesedésük mostanra alig több mint 5%.

A legtöbb vásárló (közel 63%) 5-6 hüvelykes képátlójú telefont választ, míg a 4-5 hüvelykes közöttiek vásárlási aránya 36% körüli. A kis képernyős okosmobilokat jellemzően első készülékként választják.

Az 5-6 colos, androidos okostelefonok a legkelendőbbekForrás: AFP/Spencer Platt

Az Extreme Digitalnál eladott okostelefonok többsége (több mint 42%) 8 gigabájtos háttértárral van felszerelve, de erős a 16 gigabájtos modellek aránya is (több mint 36%). Ennél nagyobb, 32 gigabájtos típus a vevők 10%-a, 64 gigabájtost pedig alig több mint 2% választ. A 128 gigabájtos háttértárral szerelt szupermobilok arány elenyésző, alig fél százalék.

A drága drónok is kelendők

Ugyan drónokat már több éve lehet vásárolni, az idei évben jelentősen megnőtt a kereslet a nagyobb tudású, így drágább modellek iránt.A legnépszerűbb termékeknek számító Parrot cég drónjai 100 ezer forint, a DJI drónjai pedig 270 ezer forint körüli átlagáron találtak gazdára az idén.

A DJI drónjai a legnépszerűbbekForrás: DJI

Kimondottan jól fogy a felszereltségtől függően 300-400 ezer forintba kerülő DJI Phantom 3 drón is, amely akár 1 kilométeres hatótávval, 20-25 perces repülési idővel bír, képes videót felvenni ultra-HD minőségben, illetve automatikusan tud tárgyakat vagy személyeket követni, vagy előre beprogramozott útvonalon haladni.

Ezek a legnépszerűbb okoskütyük

Már tavaly is slágertermékének számítottak, de az idén is rendkívül népszerűek maradtak az olyan olcsó fitneszpántok, mint például a Xiaomi MiBand különböző modellei, amelyek lépésszámlálásra, az alvásciklus monitorozására és pulzusmérésre alkalmasak, pedig húszezer forint alatti áron hazavihetők.

Xiaomi Mi BandForrás: Xiaomi

Az okosórák közül idén az 50 ezer forintnál olcsóbb típusokat vásárolták a legtöbben, ezek közül látványos, kerek kijelzővel szerelt Alcatel Watch a legnépszerűbb, amelynek utódja még karácsony előtt megérkezik.

Ezek kerülhetnek még a fa alá

A karácsonyfa alatt vélhetően sokan találnak Bluetooth-hangszórókat és hangfalakat is – a legtöbb ilyen termék a JBL modelleiből fogy -, az idén azonban már nem csak az olcsó alaptípusok, hanem a prémium modellek is jelentős mennyiségben fogynak.

Nagyon népszerűek az otthonokba szánt okoseszközök közül a wifis biztonsági kamerák is, amelyek segítségével számítógépről vagy okostelefonról bármikor megnézhetjük, minden rendben van-e otthon. A kamerák háromnegyede a D-Link készülékei közül kerül ki, amelyek közül a második legnépszerűbb modell infravörös éjjellátó funkcióval is rendelkezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK