Az Apple sem tudja, kinek szánta az új MacBookot

apple event október mac macbook pro apple oktober tech technika számítógép
CUPERTINO, CA - OCTOBER 27: Apple CEO Tim Cook announces the all-new MacBook Pro during a product launch event on October 27, 2016 in Cupertino, California. Apple Inc. is expected to unveil the latest iterations of its MacBook line of laptops Stephen Lam/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ugyan a MacBook Pro vonal főleg a kreatívokat (zeneszerkesztőket, videósokat, grafikusokat) célozza, az Apple több átgondolatlan döntést is hozott, hangoztatja több kreatív és újságíró is. Elég csak az SD-foglalat hiányára és a legfeljebb 16 gigabájtnyi memóriára gondolni. A külföldi portálok szerint korántsem olyan erős ez az új MacBook, hogy arra négy évet kellett várnunk, és a cég a múltba, mintsem a jövőbe tekint.
Vágólapra másolva!

Az Apple nemrég rántotta le leplet az új MacBook Pro készülékekről, végre vérfrissítést kapott az elhanyagolt Pro vonal is, bár a visszajelzések alapján nem aratott osztatlan sikert a kreatívoknak szánt gép.

Az új MacBook Pro vérfrissítést hoz, és egyben alternatívát kínál a vékonyka MacBook Air rajongóinak is. Három változatban vásárolható: egy olcsóbb és egy drágább 13 hüvelykes, valamint egy 15 hüvelykes változatban.

A kütyü sok USB-C csatlakozót kapott, vékonyabb, erősebb és a billentyűzet funkciógombjainak helyén trónoló Touch Bar nevű érintőfelület is sok célból hasznosítható a cég demója szerint. Ez mégsem tűnik elégnek a prémiumárcímkéért cserébe, többen is azzal vádolják az Apple-t, hogy

már maga a cég sem tudja, kiknek szánták az új laptopot.

A háromféle változat Forrás: Apple

Új MacBook Air helyett egy olcsóbb, vékonyka 13 hüvelykes Prót kínál a cég. A két 13 hüvelykes modell közti fő különbség, hogy az 1499 dolláros változaton nincsen Touch Bar, ami főleg azoknak lehet vonzó, akiket nem győzött meg az újítás.

Ezért cserébe viszont le kell mondaniuk két portról, és lassabb memóriával, rosszabb GPU-val kell beérniük. Így gyakorlatilag nincs különösebb oka egy már meglévő vásárlónak frissíteni, ha nem vágyik különösebben az érintős sávra.

Kreatívok álma?

A fotósokat kiábrándíthatja, hogy nincsen SD kártya foglalat a gépen.

Ráadásul legfeljebb 16 gigabájt memória van beleépítve a gépbe,

és sok profi videóvágó, képszerkesztő vágyik ilyen áron már legalább 32 gigabájtra vagy annál többre is, amire nincs lehetőség.

Tim Cook bemutatja a 2016-os MacBook Prót Forrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

Peter Kirn zenész, szerkesztő azt írta blogjában, hogy a cégnek nincsen valódi rálátása arra, hogy a kreatívoknak mi is kell valójában, helyette a múltba néz a vállalat. Sőt, továbbment: "ez a hét valóban történelmi pont a Mac életében, mivel a Microsoft egy jobb gépet csinált a kreatívoknak, mint az Apple" - írta Twitterén.

Más kérdések is felmerülnek azzal kapcsolatban, mit is tart innovációnak a cég. A szeptemberi iPhone 7 bejelentésén az Apple azzal lepte meg a vásárlókat, hogy az új iPhone-ról elhagyja a 3,5 millis jacket, arra hivatkozva, hogy azok felett már eljárt az idő, a vezeték nélküli fülhallgatók korszaka jön. Ehhez képest a Prón még ott van a jack, és a füles megjelenését is elcsúsztatta a vállalat.

Ráadásul, a Lightning füllhallgatókat nem lehet az új Machez csatlakoztatni, és sokan hiányolják a HDMI portot is, ahogy az SD slotot.