A világ jelenleg legnagyobb teljesítményű processzorával érkezik az 5,9 hüvelykes FHD kijelzővel felszerelt Huawei Mate 9, szupergyorsan lehet tölteni, továbbfejlesztett dupla hátlapi Leica kamerát kapott, és minden eddiginél okosabb a szoftver is. Ezt ígérik.

Látványos show-val, fényorgiával és ide-oda ugráló táncosokkal indult a Huawei termékbemutatója egy München melletti nagy rendezvényközpontban, és amikor a Huawei fogyasztói üzletágának vezérigazgatója, Richard Yu egy Porschéban ülve érkezett meg a színpadra, már sejteni lehetett, hogy igazán nagy dobásra készül a gyártó. 

Porschék jöttek-mentek a színpadonForrás: Origo

Az autóra hamar megkaptuk a magyarázatot, az új, csúcskategóriába tartozó okostelefont, a Huawei Mate 9-et kiadják „Porsche Edition” formában is, az „alap” változatnál kisebb kijelzővel (5,9 hüvelyk helyett 5,5) nagyobb memóriával és tárhellyel (4 GB és 64 GB helyett 6 GB és 256), de mivel Magyarországon hivatalosan nem forgalmazzák majd az 1395 euróba, vagyis több mint 430 ezer forintba kerülő luxuskiadást, érdemes inkább a normál változatra koncentrálni. 

A három probléma

A kínai gyártó ugyanis nem kevesebbet ígér, mint hogy megoldja vele azokat a gondokat, amelyek a leginkább zavarják az okostelefonok használóit. 

A három legnagyobb probléma, ami előfordulhat a cég kommunikációja szerint az androidos okostelefonokkal manapság: 

  1. hamar lemerülnek, 
  2. egy idő után lelassulnak, 
  3. gyenge fotókat készítenek. 

Ezekre megoldást ígér a Huawei Mate 9, amelynek nagyjából azonos a mérete az iPhone 7 Plusszal, viszont a kijelzője sokkal nagyobb (5,9 hüvelyk, míg az iPhone-é 5,5). 

Tíz perc töltés, két film

Hogy mégis hogyan? Ami az akkumulátort illeti, a telefon óriási, 4000 mAh-s darabbal érkezik, a kijelző pedig Full HD-s LCD, ami papíron nem annyira tűéles, mint más, QHD-s versenyzők, viszont szabad szemmel így is csak annyit fogunk látni, hogy egy szép, éles megjelenítő van előttünk, a háttérben viszont kevesebb pixellel kell dolgoznia a processzornak, így kevésbé merül az akkumulátor.

Mate 9 szembőlForrás: Origo

Ez egy olyan kompromisszum, amelyet valószínűleg sokan nevetve aláírnak, ha igaz, amit a Huawei ígér, vagyis, hogy  normál használattal csaknem két és fél napig, intenzív mobilozással pedig majdnem két napig bírja majd a készülék. 

Emellett a Mate 9 úgynevezett SuperCharge töltési technológiával érkezik. Az előd Mate 8-hoz képest 50, az iPhone 7 Plushoz képest pedig a Huawei adatai szerint 400 (igen, négyszáz) százalékkal gyorsabban töltődik fel a telefon. 

10 percnyi töltéssel két teljes filmet végignézhetünk (azt azért feltételezzük, hogy itt nem Tarr Béla 450 perces Sátántangójára gondoltak persze), félórás töltéssel pedig 58 százalékra tudjuk feltölteni a készüléket a gyártó teszteredményei szerint, ami egész napos használatot biztosít.

SzínkavalkádForrás: Origo

A biztonság a legfontosabb

A Samsung Galaxy Note 7 fiaskója után, ami miatt ki kellett vonni a forgalomból a terméket, mivel több alkalommal is kigyulladt az akkumulátora, Richard Yu Huawei-vezér már a bemutatón kiemelte, hogy a Mate 9 telepe teljesen biztonságos. 

Később egy sajtóbeszélgetésen az Origo kérdésére Yanming Wang régiós fogyasztóiüzletág-igazgató is elmondta, hogy a biztonság a legmagasabb prioritást élvezi  a fejlesztési és a gyártási folyamat során. 

Yanming Wang szerint a biztonság a legfontosabb a gyártás soránForrás: Origo

A gyártó az akkumulátort ipari biztonsági rendszerrel szerelte fel, amely például folyamatos ellenőrzés alatt tartja a feszültséget, az áramot és a hőmérsékletet. Ezzel nemcsak a biztonsági kockázatot küszöbölik ki, hanem az akkumulátor élettartama is meghosszabbodik. 

Gyors és akadozásmentes lesz 18 hónap után is

A második probléma, hogy egy idő után lelassulnak az androidos telefonok. Hiába van egy-egy csúcsgépnek, vagy akár középkategóriás telefonnak is kellemes sebessége, elég néhány hónap, hogy a haját tépje az ember, mert bizony hajlamos még egy-egy drágább készülék is akadni.

A Huawei egyrészt a hardverrel operál, például a készüléket a világ jelenleg – a gyártó mérései szerint – legnagyobb teljesítményű processzorával, a Kirin 960-nal szerelte fel. 

A fő titok viszont a bemutató alapján a szoftverben rejtőzik, amelyben a Huawei saját Machine Learning nevű algoritmusa van, ez pedig gyakorlatilag folyamatosan elemzi, hogy hogyan használjuk a telefont, és ez alapján optimalizálja az appjainkat. A Huawei szerint gyors és akadozásmentes használatot kapunk 18 hónap után is. 

Fontos újítás, hogy a Huawei saját, EMUI kezelőfelületén immár alkalmazásfiók is beállítható, ha akarjuk, ez korábban nem volt elérhető, voltak, akik emiatt idegenkedtek is tőle. 

Színek és részletek

A harmadik pont, ami megkeserítheti az okostelefon-használók életét, ha gyenge fotókat készít a kamera. Nem lepődtünk meg, hogy a P9 és P9 Plus után a legújabb zászlóshajóját is a Leicával közösen tervezte a Huawei. 

A Leicával közösen terveztékForrás: Origo

A telefont második generációs duál lencsés kamerával látta el a gyártó, és további finomhangolásokat végeztek el a kamera modulon. A 12 megapixeles RGB-szenzor megörökíti az élethű színeket, míg a 20 megapixeles monokróm szenzor a részleteket rögzíti.

A kamerának optikai képstabilizátora is van, emellett a korábban említett, bivalyerős processzort már úgy tervezte a Huawei, hogy Hybrid Zoom technológiával támogassa a duál Leica kamerát. 

Az év telefonja is lehet

A 4-1 Hybrid autofókusz olyan funkciókat használ, mint a lézeres fókusz, a fázisészlelő fókusz, mélységélesség és kontrasztfókusz. 

Huawei Mate 9 Porsche Edition - nálunk nem lesz kapható az 1395 eurós luxusváltozat, de jól néz kiForrás: Origo

Összességében tovább tökéletesítették a tavasszal bemutatott duálkamera-megoldást, várhatóan az élmezőny csúcsán lesz majd a telefon, ami a fotózást illeti.  Ha viszont a fenti ígéretek teljesülnek, akkor nemcsak ebben lesz a készülék a csúcson, hanem egyenesen az év telefonja is lehet. Az ára a bemutatón elmondottak alapján 699 euró, vagyis átszámítva 215 ezer forint lesz, de a pontos, hivatalos magyar árazásról még nem tudni.

Videós tesztünkben a későbbiekben bővebben is foglalkozunk majd a Huawei Mate 9-cel.