Heti 2,5 órával csökkent a hagyományos televíziózással töltött idő az utóbbi négy évben, mindeközben a felhasználók másfél órával többet néznek tévés műsorokat, és videót mobileszközökön.

Az évente kiadott, 24 országból mintegy 30000 emberrel készült interjún alapuló jelentés megállapította: 2012 óta évente több mint 200 órával, az utóbbi hat évben pedig 85 százalékkal emelkedett a mobileszközökön történő videónézés.

A jelentés arra is kitér, hogy az Egyesült Államokban a mobilon nézett videótartalmak 20 százalékát fizetős on-demand szolgáltatók nyújtják - derül ki az Ericsson ConsumerLab legújabb globális tévé és média jelentéséből.

A kutatás rámutatott ugyanakkor arra is, hogy a felhasználók egyik legnagyobb problémája a megfelelő műsor megtalálása és kiválasztása.

Szívesebben nézünk videókat a telefonon, mint a tévétFotó: Origo

Az Egyesült Államokban a válaszadók csupán 51 százaléka elégedett a hagyományos televízióban történő műsorkereséssel, míg ugyanez az arány a VOD (video on demand) szolgáltatás esetén 63 százalék. Ennek ellenére a hagyományos tévéhez képest 45 százalékkal több időt töltenek az online tartalom kiválasztásával.

A felmérés szerint az on-demand tartalmak nézésére fordított idő 50 százalékkal emelkedett 2010 óta, a trend pedig folytatódhat. Erre utal, hogy a felhasználók 37 százaléka heti rendszerességgel néz meg egymás után két, vagy több epizódot sorozatából, és több mint ötödük ezt napi rendszerességgel teszi.