Tovább élhet, aki sok lájkot kap

facebook like szemüveg
2725322 10/24/2015 Facebook social network page. Natalia Seliverstova/Sputnik
Vágólapra másolva!
Érdekes összefüggéseket fedeztek fel kutatók a facebookozás és az élettartam között: az aktív közösségi média jelenlét hosszabb életet jelenthet.
Vágólapra másolva!

Mióta az életünkből egyre több idő töltünk online a kijelzők előtt, a kutatók is elkezdtek érdeklődni aziránt, milyen hatással van ez az életünkre. Nemrég még arról lehetett olvasni: ha túlságosan komolyan vesszük a Facebookot, depresszióssá válhatunk, most viszont egy sokkal pozitívabb összefüggésről számoltak be kutatók.

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) szaklapban publikált tanulmány szerint azok, akik több pozitív visszajelzést kapnak a közösségi média felületeken, tovább élnek. A közösségi oldalakon való aktív részvételnek olyan egészségügyi előnyei vannak, mint az erős offline közösségi életnek. Akiknek gyakran kedvelik megosztott tartalmait, több jelölést és üzenetet kapnak, tovább élnek.

Egyre többen kíváncsiak arra, milyen hatással van az életünkre a Facebook Forrás: RIA Novosti/Natalia Seliverstova

A kutatást a Kaliforniai Egészségügyi Hivatal segítségével végezték el: 12 millió alanyt választottak ki a 27-71 év közti korosztályból, facebookozókat és nem facebookozókat egyaránt. Az ő adataikat a kaliforniai egészségügyi hivatal statisztikáival vetették össze, és vontak le abból következtetéseket.

Megállapították, hogy akinek kiterjedtebb a közösségi hálózata, az tovább él annál, mint akinek kevés barátja van az oldalon. A tuti tipp viszont az, hogy legyen gazdag közösségi életünk offline és online egyaránt.

A tanulmányt három egyetem és egy állami szerv is elfogadta, bár a The New York Times rávilágított arra is, hogy

a két kutató annó a Facebooknál is dolgozott,

bár ők azt mondták: ez nem befolyásolta az eredményeket. De azt leszögezték, hogy a tanulmánynak számos korlátja van, lévén csak a Facebookkal tesztelték, és csak egy államban.

Ráadásul ez nem ok-okozati megállapítás volt. „Nem mondhatjuk biztosra, hogy a több lájk miatt lesz hosszabb az életünk. Egyszerűen az is lehet, hogy az egészségesebbek embereknek több energiájuk van gazdagabb offline és online életet is élni egyszerre".