Tizenkét éve fejleszti mesterséges intelligenciáját egy indiai startup, ami már több ízben is sikeresen jelezte előre a választások kimenetelét. Az elnökválasztás napja előtt már két héttel látta, hogy Trump fog győzni.

Ugyan a felmérések azt mutatták a választás előtti időszakban, hogy Hillary Clinton népszerűbb a szavazók körében, mint Donald Trump, egy mesterségesintelligencia-rendszer bő két hete már Trump győzelmét jósolta.

A MogIA nevű rendszer 20 millió adatpontot gyűjtött össze olyan online platformokról, mint a Google kereső, a YouTube videómegosztó és a Twitter, hogy azok alapján vonhasson le következtetéseket a jelöltek iránti elköteleződésről. 

"Míg a legtöbb algoritmus a programozó elfogultságától szenved, a MogAI saját környezetéből tanul, és saját szabályokat fejleszt, minden adatot figyelembe véve" – mondta el Szandzsiv Rasi, a MogAI-t fejlesztő Genic.ai nevű indiai startup alapítója.

A MogAI-t 2004-ben fejlesztették, azóta sokkal kifinomultabbá vált, és több ízben is tesztelték. Pontosan jósolta meg a demokraták és republikánusok elnökjelölti választását is.

A szoftver előre látta, mi fog történniForrás: NurPhoto/Dennis Van Tine/Photoshot/NurPhoto/Dennis Van Tine

Rasi alapfeltevése, hogy az kerül ki győztesen a választási párbajokból, aki iránt nagyobb az online elköteleződés. MogAI ezért a posztok elköteleződési arányát vizsgálta. Ez a szám azt jelenti, hogy a posztolt bejegyzések hány százaléka eredményezett valamilyen reakciót az elért felhasználókhoz viszonyítva, legyen az megosztás, hozzászólás, lájkolás.

MogAI Trump győzelmén kívül azt is megállapította, hogy Trump túlszárnyalta Obama elnök 2008-as választáskor mért elköteleződési arányát is, méghozzá 25 százalékkal. Hozzá kell tenni: akkor még közel sem használták annyian a közösségi oldalakat, mint napjainkban.

A rendszernek viszont vannak korlátai: nem tud különbséget tenni a pozitív és negatív tartalmú bejegyzések közt. Az, hogy valaki Trumpról ír, nem jelenti azt, hogy támogatja. Viszont ismét sikerült bizonyítani, hogy az online elköteleződés a kulcsszó. „Ha Trump veszít, azzal ellentmond az az elmúlt 12 évben általunk megfigyelt internetes adattrendnek" – mondta Rasi.