Egy szoftver előre megjósolta Trump győzelmét

Donald Trump speaks at Trump Towers, New York New York New York 2016 United States United States 2016 Donald Trump Donald Trump 2016 ELECTION SPEECH Trump Towers US President Repubblicans Democratics 31 May 2016 31st May 2016 NurPhoto SQUARE FORMAT
Donald Trump speaks at Trump Towers, New York, USA. Tuesday May 31st 2016.
Vágólapra másolva!
Tizenkét éve fejleszti mesterséges intelligenciáját egy indiai startup, ami már több ízben is sikeresen jelezte előre a választások kimenetelét. Az elnökválasztás napja előtt már két héttel látta, hogy Trump fog győzni.
Vágólapra másolva!

Ugyan a felmérések azt mutatták a választás előtti időszakban, hogy Hillary Clinton népszerűbb a szavazók körében, mint Donald Trump, egy mesterségesintelligencia-rendszer bő két hete már Trump győzelmét jósolta.

A MogIA nevű rendszer 20 millió adatpontot gyűjtött össze olyan online platformokról, mint a Google kereső, a YouTube videómegosztó és a Twitter, hogy azok alapján vonhasson le következtetéseket a jelöltek iránti elköteleződésről.

"Míg a legtöbb algoritmus a programozó elfogultságától szenved, a MogAI saját környezetéből tanul, és saját szabályokat fejleszt, minden adatot figyelembe véve" – mondta el Szandzsiv Rasi, a MogAI-t fejlesztő Genic.ai nevű indiai startup alapítója.

A MogAI-t 2004-ben fejlesztették, azóta sokkal kifinomultabbá vált, és több ízben is tesztelték. Pontosan jósolta meg a demokraták és republikánusok elnökjelölti választását is.

A szoftver előre látta, mi fog történni Forrás: NurPhoto/Dennis Van Tine/Photoshot/NurPhoto/Dennis Van Tine

Rasi alapfeltevése, hogy az kerül ki győztesen a választási párbajokból,

aki iránt nagyobb az online elköteleződés.

MogAI ezért a posztok elköteleződési arányát vizsgálta. Ez a szám azt jelenti, hogy a posztolt bejegyzések hány százaléka eredményezett valamilyen reakciót az elért felhasználókhoz viszonyítva, legyen az megosztás, hozzászólás, lájkolás.

MogAI Trump győzelmén kívül azt is megállapította, hogy Trump túlszárnyalta Obama elnök 2008-as választáskor mért elköteleződési arányát is, méghozzá 25 százalékkal. Hozzá kell tenni: akkor még közel sem használták annyian a közösségi oldalakat, mint napjainkban.

A rendszernek viszont vannak korlátai: nem tud különbséget tenni a pozitív és negatív tartalmú bejegyzések közt. Az, hogy valaki Trumpról ír, nem jelenti azt, hogy támogatja. Viszont ismét sikerült bizonyítani, hogy az online elköteleződés a kulcsszó. „Ha Trump veszít, azzal ellentmond az az elmúlt 12 évben általunk megfigyelt internetes adattrendnek" – mondta Rasi.