A legnagyobb techcégek írtak levelet Donald Trumpnak

donald trump
Donald J. Trumpot választották az Egyesült Államok 45. elnökévé
Vágólapra másolva!
Több téren is reformokat szeretnének a techszektor nagyjai, ezért nyílt levélben szedték össze, milyen változásokat fontoljon meg az amerikaiak új elnöke. Többek közt biztosabb lábakon álló jogvédelmet, erős titkosítást és a szabadalmi jogszabályok megújulását kérik.
Vágólapra másolva!

Júliusban több mint 140 nagy technológiai cég írt alá egy nyílt felhívást a republikánusok jelöltje, Donald Trump ellen, amelyben a politikust úgy minősítették, mint „veszélyt az innovációra”. Hogy a techcégek miért tartanak annyira Trumptól, ebben a cikkben szedtük össze.

Trump megválasztása után újabb nyílt levelet intéztek a republikánus politikushoz. A The Internet Association nevében negyven olyan nagy cég írt össze listát a techszféra kéréseiről, mint az Airbnb, az Amazon, a Facebook, a Google, a LinkedIn, a Netflix, a Twitter és a Yahoo. A levélben egyrészt gratulálnak a republikánus győzelméhez, másrészt hosszan taglalják, milyen változásokat szeretnének a technológiai szektorban.

Donald J. Trumpot választották az Egyesült Államok 45. elnökévé Forrás: AFP/Jim Watson

Ezek közt több olyan kérés is van, ami már meglévő törvényekhez kapcsolódik. Kérik, hogy a techcégeket ne lehessen beperelni azért, amit a felhasználók mondanak vagy csinálnak online. Kiemelték, hogy a DMCA 521-es cikkelye maradjon meg, miszerint nem lehet a cégeket beperelni azért, ha gyorsan eltávolítják a felhasználók által feltöltött, de jogvédett tartalmakat.

Bár Trump inkább a tömeges lehallgatást támogatja a terrorizmus megelőzése érdekében, mintsem a magánszférát, a cégek azt kérik tőle:

támogassa az erős titkosítást.

Ez több mint kérdéses azután, hogy Trump bojkottot hirdetett az Apple-termékek ellen, mikor az almás cég elutasította a kormánnyal való együttműködést a San Bernardinó-i terrorista telefonjának feltörése kapcsán.

A titkosítás mellett kiemelt szerepet kapott a levélben a lehallgatás is. Szeretnék megreformálni a külföldi hírszerzési felügyeleti törvényt is (FISA), ami lehetővé teszi az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) számára, hogy a szövetségiek

engedély nélkül hallgathassanak le online kommunikációt.

Sok ideje várat magára a szabadalmi trollok problémája is, akik kizárólag abból szereznek bevételt, hogy szabadalmi pereket indítanak a nagy cégek ellen, de közben nem gyártanak saját, valódi termékeket.

Az Apple és a Samsung közt zajló maratoni per kapcsán merült fel, hogy időszerű lenne megreformálni a már évtizedek óta ugyanazon alapokon álló, szabadalmakhoz fűződő jogszabályi környezetet. A cégek többek közt erre is felhívták az új elnök figyelmét.

A Szilícium-völgyet sokkolta Trump győzelme

A Szílicium-völgyben nagyon nehéz olyan céget találni, ami Trumpot támogatta volna a választás idején, és ennek számos oka van. Trump győzelmének híre sokkolta a techvezetőket, többen is hangot adtak elégedetlenségüknek a Twitteren és más közösségi felületeken.

Shervin Pishevar, a Hyperloop One társalapítója, a technológiai szektorban jó nevű befektető, aki egyebek közt az Airbnb-t és az Ubert segítette indulásakor, ennél messzebb is ment. Még a szavazás lezárulta előtt a Twitteren tette közzé tervét, miszerint ha Trump nyer,

kezdeményezni fogja Kalifornia függetlenedését

az Egyesült Államoktól (Kalifornia államban található a Szilícium-völgy), és a kampányt finanszírozná is.