Videózásra használjuk majd a szupergyors mobilnetünket

mobil lány indonéz szkeptikus
An Indonesian student takes a picture with her mobile phone at a museum in Jakarta on May 7, 2010. AFP PHOTO / ADEK BERRY / AFP PHOTO / ADEK BERRY
Vágólapra másolva!
Hat év múlva már több mint félmilliárd ember fog előfizetni 5G-re, becsüli az Ericsson. A mobilnetünk jelentős részét videók nézésére használjuk majd fel, és elképesztő ütemben nő majd az adatforgalom, már így is évente 50 százalékkal több adatot fogyasztunk el.
Vágólapra másolva!

Az Ericsson legfrissebb Mobilitási Jelentése szerint az 5G előfizetések száma 2022-re eléri az 550 milliót. Az 5G átvételében Észak-Amerika jár majd az élen, ahol addigra már az előfizetések negyede 5G előfizetés lesz.

Az Ázsiai-Csendes-óceáni térség lesz a második leggyorsabban fejlődő régió, 10 százalékra lehet számítani.

Ulf Ewaldsson, az Ericsson stratégiai és technológiai igazgatója elmondta: „Jelenleg az okostelefon előfizetések 90 százaléka 3G és 4G hálózatokra szól;

Azonban már most is sok távközlési szolgáltató mutat élénk érdeklődést az ún. pre-standard 5G hálózatok indítása iránt. Az 5G sok iparágban felgyorsítja majd a digitális átalakulást, és új felhasználási lehetőségek előtt nyitja meg az utat: dolgok internete (IoT), automatizálás, szállítás és big data."

2022-re már teljesen hétköznap dolog lesz az 5G Forrás: AFP/Adek Berry

Az elkövetkező hat évben a közel-keleti és afrikai régióban is fontos átalakulás megy végbe: a jelenleg túlnyomó részt csak GSM/EDGE szolgáltatásra szóló előfizetések helyett az összes előfizetés 80 százaléka WCDMA/HSPA és LTE szolgáltatásra szól majd.

A kelet-közép európai régióban az LTE előfizetések száma 2022-re a jelenlegi

10 százalékról 70 százalékra növekszik majd.

Kilencmilliárdan fizetünk elő telefonra

2022-re a mobil előfizetések száma eléri a 8,9 milliárdot, amiből 8 milliárd mobil szélessávú előfizetés lesz. A mobil adatforgalom tovább nő, elsősorban az okostelefon előfizetések számának, valamint az egy előfizetésre eső átlagos adatforgalom növekedésének köszönhetően, ami a videós tartalmak népszerűségének növekedésével magyarázható.

2016 harmadik negyedévében az adatforgalom az előző negyedévhez képest 10 százalékkal, míg

éves szinten 50 százalékkal nőtt.

Előrejelzés - így fogunk netezni a következő hat évben Forrás: Ericsson

Leginkább videót nézünk majd a mobilunkon

A mobil videó adatforgalom várhatóan évi 50 százalékkal bővül, és 2022-re már

a teljes mobil adatforgalom 75 százalékát adja.

A videó után a közösségi oldalak generálják a legnagyobb adatforgalmat, és esetükben is további, évi 39 százalékos ütemű növekedés várható.

A felhasználók egyre többet használnak élő videóközvetítést (live streaming) a családjukkal, barátaikkal, követőikkel folytatott kommunikációban. Az USA-ban az okostelefon használók mintegy ötöde jelezte, hogy érdekli az élő videóközvetítés.

Mindent behálóz a dolgok internete

Mintegy 29 milliárd, hálózatba kapcsolt készülék lesz 2022-ben, ezen belül 18 milliárd a dolgok internetéhez (IoT) kapcsolódik majd. Az Ericsson Mobilitási Jelentés legújabb száma részletesen foglalkozik az IoT-val, és három nagy cikkben mutatja be az IoT jellemzőit és transzformációs potenciálját.