Megjelent az első olyan kereskedelmi forgalomba került, fogyasztói hardver, amin már a kritikus infrastruktúrák védelmére fejlesztett KasperskyOS fut.

Az orosz kiberbiztonsági cég operációs rendszerét 2012-ben jelentették be hivatalosan, idén augusztusban pedig elvégezték az utolsó, rajt előtti simításokat. A cég blogja szerint már kapható is az első olyan hardver, ami a szuperbiztonságos, főleg ipari vezérlőrendszerekhez és hálózati infrastruktúrákhoz tervezett KasperskyOS-t futtatja.

Ahogy azt már augusztusban is elárulták, az orosz Kraftway vállalat által gyártott routerek kapják meg elsőként. A Kraftway routereket ipari vezérlő rendszerekben, kormányzati, gyógyászati és oktatási intézményekben használják.

Már routeren a KasperskyOSForrás: Kaspersky Lab

A modern, számítógépes vezérléssel rendelkező ipari létesítményeknek lényegi részévé vált a hálózat, ám ennek a védelme nem mindig megfelelő. A hálózati funkcióit tekintve a Cisco IOS és a Huawei VRP operációs rendszerekhez hasonlítható.

Olyan kritikus infrastruktúrákat segít megvédeni, mint az erőművek, villamosenergia-hálózatok, vagy telekommunikációs hálózatok.

Kritikus infrastruktúrákhoz terveztékForrás: Kaspersky Lab

Ahogy az a cég kiberbiztonsági előrejelzéséből is kiderült, 2017 elsősorban a dolgok internete (Internet of Thing, IoT) robbanásszerű térnyerésének az éve lesz. A túlnyomórészt minden biztonsági megfontolás nélkül az internetre kapcsolt legkülönfélébb eszközök könnyen kiaknázható erőforrást jelenteken a bűnözők számára például hálózatterheléses (DDoS) támadásokhoz, illetve a kilétüket elfedő botnetek üzemeltetéséhez. A dolgok internete így kezükben könnyűszerrel a beépített ügynökök, azaz "téglák internetévé" válhat.