Orosz routeren startol a Kaspersky hackerbiztos rendszere

kasperskyos
Kritikus infrastruktúrákhoz tervezték
Vágólapra másolva!
Megjelent az első olyan kereskedelmi forgalomba került, fogyasztói hardver, amin már a kritikus infrastruktúrák védelmére fejlesztett KasperskyOS fut.
Vágólapra másolva!

Az orosz kiberbiztonsági cég operációs rendszerét 2012-ben jelentették be hivatalosan, idén augusztusban pedig elvégezték az utolsó, rajt előtti simításokat. A cég blogja szerint már kapható is az első olyan hardver, ami a szuperbiztonságos, főleg ipari vezérlőrendszerekhez és hálózati infrastruktúrákhoz tervezett KasperskyOS-t futtatja.

Ahogy azt már augusztusban is elárulták,

az orosz Kraftway vállalat által gyártott routerek

kapják meg elsőként. A Kraftway routereket ipari vezérlő rendszerekben, kormányzati, gyógyászati és oktatási intézményekben használják.

Már routeren a KasperskyOS Forrás: Kaspersky Lab

A modern, számítógépes vezérléssel rendelkező ipari létesítményeknek lényegi részévé vált a hálózat, ám ennek a védelme nem mindig megfelelő. A hálózati funkcióit tekintve a Cisco IOS és a Huawei VRP operációs rendszerekhez hasonlítható.

Olyan kritikus infrastruktúrákat segít megvédeni, mint az

erőművek, villamosenergia-hálózatok, vagy telekommunikációs hálózatok.

Kritikus infrastruktúrákhoz tervezték Forrás: Kaspersky Lab

Ahogy az a cég kiberbiztonsági előrejelzéséből is kiderült, 2017 elsősorban a dolgok internete (Internet of Thing, IoT) robbanásszerű térnyerésének az éve lesz. A túlnyomórészt minden biztonsági megfontolás nélkül az internetre kapcsolt legkülönfélébb eszközök könnyen kiaknázható erőforrást jelenteken a bűnözők számára például hálózatterheléses (DDoS) támadásokhoz, illetve a kilétüket elfedő botnetek üzemeltetéséhez. A dolgok internete így kezükben könnyűszerrel a beépített ügynökök, azaz "téglák internetévé" válhat.