Szuperbiztonságos Androidon dolgoznak a Tor fejlesztői

tor project
Vágólapra másolva!
A Tor Phone rendszer többszintű védelmet kínál majd a felhasználóknak, ez lesz az első olyan Android disztribúció, ami a Tor-hálózat lehetőségeit használja ki.
Vágólapra másolva!

Az anonim netezést biztosító Tor böngésző készítői egy olyan Tor-kompatibilis Android prototípusán dolgoznak, ami a biztonságra és az adatvédelemre fókuszál. Ezzel próbálnak választ adni arra a problémára, hogy a Google és más gyártók androidos telefonjai nem veszik elég komolyan a biztonsági fenyegetéseket, és a felhasználók adatainak biztonságát.

Az Android oköszisztéma nagyon gyorsan fejlődik, a felhasználók mégis sok fenyegetésnek vannak kitéve – írta blogposztjában Mike Perry Tor-fejlesztő. A szervezet azt szeretné bebizonyítani, hogy lehet olyan telefonos rendszert fejleszteni, ami tiszteli a felhasználó választásait és szabadságát, jelentősen csökkenti a sérülékenységeket, és eleget tehet a védelmükért.

Az orWall app Forrás: Tor Project

A Tor Phone a Copperhead OS operációs rendszert veszi alapul, ez egy olyan Android-disztribúció, ami számos sebezhetőséget befoltoz, és új biztonsági funkciókat használ. A fejlesztők az orWall nevű appot is beépítetik a Tor Phone-ba, amivel arra utasíthatók a telefonra épített alkalmazások, hogy azok a Tor anonim hálózatán keresztül bonyolítsanak le forgalmat, illetve az Orbot nevű proxy-t, ami blokkolja a kéretlen forgalmakat. Utóbbit a Google Play áruházából már most is letölthetjük.

Az orWall a felhasználóra bízza azt a döntést, hogy okostelefonja miként használja az internetet, beállíthatja, hogy mely appok kommunikációját titkosítsa a Tor, illetve melyekét ne. Ugyan lehet használni virtuális magánhálózatokat (VPN) is mobiltelefonokon, Perry szerint azok korántsem olyan biztonságosak, mint hinnénk.