Esős esernyő emoji jelképezi a biztonságos szexet

Love and Sex Sex Education Women Sexual Issues Sex Sexual Activity Holding Heart Shape HIV AIDS Protection Love Safety Healthcare And Medicine Horizontal Close-up Human Hand Condom Contraceptive Concepts And Ideas Sex and Reproduction Woman's hands hold a
Woman's hands hold a heart shape and a condom. Concept image.
Vágólapra másolva!
Miután az Unicode többször is elutasította, hogy egy óvszer emoji legyen a biztonságos szex hivatalos jelképe, egy esőcseppes esernyőre esett a választás.
Vágólapra másolva!

Az "esernyő esőcseppekkel" emoji mellett tették le legtöbben a voksukat a 3GEM közvéleménykutatásán, így ez lesz a biztonságos szex nem hivatalos jelképe, miután az Unicode többször is elutasította, hogy az óvszer emoji legyen az hivatalosan.

Forrás: Durex

A Durex még tavaly december elsején, az AIDS Világnapján nyújtotta be kérelmét - s azóta többször is megtette -, hogy legyen a biztonságos szexnek hivatalos emojija. Ezt azonban elutasították.

Emoji életciklus

Ha valaki új emojit szeretne előterjeszteni, egy részletes kérelmet kell benyújtania arról a Unicode konzorciumának. Mindegyiket felülvizsgálják, ezt követően kerülhet a technikai bizottsága elé. Van, hogy többször is felül kell vizsgálni a kérelmet, mielőtt a szervezet kódolja a kívánt karaktert. Ez akár két évig is eltarthat. Ha az Unicode elkészíti az emojit, azt eljuttatja olyan szolgáltatókhoz, mint a Facebook, az Apple, a Google, vagy a Microsoft, hogy átültethessék azt saját eszközeikre. Így plusz egy évig is eltarthat, mire egy-egy eszközre megérkezik egy új emoji.

A #CondomEmoji közösségi kampány keretében hívják fel a figyelmet a védekezés nélküli szex járulékos kockázataira, illetve az Unicode figyelmét is a biztonságos szex emoji szükségességére.

Egy ilyen emoji pedig megkönnyítené, hogy ne csak méhecskékről, maciról és málnásról legyen szó, hanem a védekezésről is."

Forrás: Origo

A kampány azután a megdöbbentő felismerés után kezdődött, miszerint a 16 és 35 év közöttiek majdnem fele hiszi azt, hogy nem fenyegeti őket a HIV vírus veszélye, annak ellenére, hogy

minden 30. másodpercben megfertőződik egy fiatal.

A megkérdezett fiatalok 60%-a vallotta be, hogy kényelmetlenül érzik magukat, ha a szexről kell beszélni, 72%-uk szerint egyszerűbben fejezik ki érzelmeiket hangulatjelek segítségével, és több mint háromnegyedük használ hangulatjeleket kapcsolataik és a szex megvitatásához.

Tízből kilenc fiatal egyetértett abban, hogy egy hivatalos #CondomEmoji elősegítené a biztonságos szex nyílt kommunikációját.

"Hisszük a Durexnél, hogy a nem hivatalos biztonságos szex emoji egy jelentős lépés lesz a fiatalok támogatásában annak érdekében, hogy a biztonságos szex témája újra napirendi pont legyen, ezzel csökkentve a HIV és AIDS terjedését" - mondta Volker Sydow, a cég nemzetközi igazgatója.

- tette hozzá Tewodros Melesse, a kampányt támogató IPPF vezetője. A szervezet szexuális és nemző egészségügyi ellátást biztosít világszerte.