Egy nap alatt kiderült, támadás érte a céget

T-Systems Symposium
Adam Philpott IT CISCO
Vágólapra másolva!
A digitalizációból kimaradás egy vállalat számára majd hogy nem egyet jelent a halálos ítélet aláírásával. Ez azonban komoly kockázatokkal is jár: a magyar cégek 40 százalékát érte már kibertámadás. Ennek észlelése és kezelése szintén kritikus: a Cisco megoldásával százszor gyorsabban kiderül: baj van.
Vágólapra másolva!

Napjaink egyik meghatározó trendje a digitális átalakulás. A digitalizáció átírta a játékszabályokat. A vállalatoknak két lehetősége van: vagy a változások élére állnak, vagy hagyják, hogy a változások irányítsák működésüket.

A digitális stratégiák révén elérhető fenntartható versenyelőnyt, és az új növekedési forrásokat hajszoló szervezetek

fokozottan teszik ki magukat a kibertér kockázatainak.

Egyre kifinomultabb támadások érik a vállalatokat is, és a támadásokhoz felhasználható eszközök is egyre elérhetőbbé válnak.

A legtöbb szervezetnek nincs egységes védelmi rendszere, ezen felül túl kevés azon szakemberek száma, akik ezt szabályozni, működtetni tudnák.

A cégek majdnem felét érte támadás

Az elmúlt 12 hónapban

a magyar vállalkozások 40 százaléka vesztett adatot kibertámadás eredményeként.

A vizsgált időszakban a nagyvállalatok egyötödét (20%) ért négy vagy annál több alkalommal adatsértéssel járó támadás, derült ki a Kaspersky Lab globális üzleti kutatásából.

A vállalatok körében tapasztalható kulcsveszélyek egyértelműen kimutathatóak: a cégek 32 százaléka átélt már célzott támadást, és 20 százalékuk találkozott már zsarolóvírussal. A felmérés rámutatott egy másik komoly veszélyre: az alkalmazottak gondatlanságára, ami 43 százalékban járult hozzá a kiberbiztonsági incidensekhez.

A legnehezebb fenyegetések, amit a cégeknek kezelni kell:

  • nem megfelelő adatok megosztása mobileszközökről (54%);
  • olyan eszközök fizikai elvesztése, amelyek fontos információt tárolnak (53%);
  • az IT erőforrások nem megfelelő használata a dolgozók körében (50%).

Ezt követik:

  • a felhő-alapú felületetek biztonsága,
  • az IoT (dolgok internete) fenyegetések, valamint
  • a biztonsági szolgáltatások, az infrastruktúra kiszervezésének hiányából fakadó problémák.

Ebből jól látszik, hogy biztonsági stratégiákra szükség van. Ennek túl kell mutatni a megelőzésen, és a technológia kiépítésén is.

Adam Philpott mutatta be a főbb területeket Forrás: Origo

"A mi feladatunk ezeket a kockázatok mérsékelni" - mondta Adam Philpott, a Cisco régiós (EMEAR) kibervédelmi vezetője a T-Symposium konferencián Budapesten.

Ez pedig egy hatalmas kihívás.

A Cisco leegyszerűsített, integrált és automatizált megoldásaival a szervezetek hatékonyabb védelmet élveznek a digitalizáció korában. Éppen ez a négy kulcsszó szükséges hozzá.

  • Először is egyszerűsítik a rendszert, hogy az átlátható legyen.
  • Nyílt forráskódú programokat használnak, így a cégek saját profiljuk szerint testre szabhatják, aszerint mire van jobban szükség.
  • Automatizált, így az emberi alkalmazottaknak kevesebbet kell foglalkoznia a monoton feladatokkal, s a komplexebb, nehezebb kihívásokra tudnak koncentrálni.
  • Hatékony: ez rendkívül fontos annak fényében, hogy a vállalatok fizetnek a biztonsági megoldásokért.

Két nagy területtel kell foglalkozni egy cég életében: nem csak a külső fenyegetésekkel, de a hálózaton belüli támadások lehetőségével is. Hiszen egy nagyobb szervezetnél, rengeteg felhasználónál és óriási adatmennyiségnél ez is komoly problémát okozhat.

Sok ügyfél, még több felhasználó és adat Forrás: Origo

Hogy mennyire hatékony is e téren a Cisco, azt talán időbeli síkon lehet leginkább érzékeltetni. Míg egy vállalatnak átlagosan 100 napig tart egy fenyegetés észlelése az elkövetéstől számítva, azaz mire kiderül, hogy kibertámadás érte a céget, addig a Cisco megoldásával mindössze egy nap alatt fény derül az incidensre.