Kanadába menekülne Trump elől az internet archívuma

Donald Trump
US Republican presidential nominee Donald Trump visits the Gerald Ford Presidential Museum in Grand Rapids, Michigan, on September 30, 2016. / AFP PHOTO / Jewel SAMAD
Vágólapra másolva!
Kanadában szeretne biztonsági mentést készíteni az Internet Archive nevű nonprofit szervezet, akik a digitális tartalmakat archiválják. Szerintük Donald Trump veszélyt jelenthet az internetes gyűjteményre, szigorúbb cenzúrára és kiterjedtebb állami megfigyelésre számítanak.
Vágólapra másolva!

Az Internet Archive blogposztban tette közzé, hogy nagyszabású projektbe vág bele: Kanadában szeretnék elkészíteni digitális gyűjteményük másolatát. Mivel az ötlet kivitelezése több millió dolláros költséggel jár majd, ezért arra kérik a felhasználókat, hogy adóból levonható adományokkal támogassák őket. Ebből kívánják fedezni a backup szerverek felállítását, a lakbért és a munkaórákat.

Blogbejegyzésükben kifejtik, hogy a digitális kulturális javakat mindenki számára elérhetővé szeretnék tenni, és azt biztonságban tudni. De fel kell készülni arra, hogy a web szigorúbb korlátozások elé nézhet a jövőben az Egyesült Államokban.

Donald Trump győzelme a nagy techcégeket is sokkolta Forrás: AFP/Jewel Samad

Bár nem nevesítik, de minden bizonnyal a januárban elnöki széket elfoglaló Donald Trump miatt gondolják így, akinek győzelmét nem fogadták örömmel a nagy techcégek, technológiával kapcsolatos nézetei miatt.

Az Internet Archive emellett az sem szeretné, hogy sérüljön a látogatók privátszférája, de a szigorúbb cenzúra mellett az is esélyes, hogy

az állami online megfigyelés is kiterjedtebbé válhat jövőben.

Kiemelték: nincs hirdetőségi lehetőség sem az oldalon, hogy a felhasználókról adatokat gyűjthessenek, és az IP-címeket sem gyűjtik.

Az Internet Archive a legnagyobb digitális archívum, mely idén ünnepelte huszadik születésnapját. Az 1996-ban alapított nonprofit szervezet célja, hogy egyetemes hozzáférést biztosítson minden tudásanyaghoz, és megvédje az online kulturális örökséget.

A múlt internetes tartalmait is felelhetjük, nem csak játékokat, videókat kereshetünk vissza, de azt is megnézhetjük, hogyan festett régen egy kiválasztott weboldal. 1999 áprilisában például így festett az Origo főoldala.