Kanadában szeretne biztonsági mentést készíteni az Internet Archive nevű nonprofit szervezet, akik a digitális tartalmakat archiválják. Szerintük Donald Trump veszélyt jelenthet az internetes gyűjteményre, szigorúbb cenzúrára és kiterjedtebb állami megfigyelésre számítanak.

Az Internet Archive blogposztban tette közzé, hogy nagyszabású projektbe vág bele: Kanadában szeretnék elkészíteni digitális gyűjteményük másolatát. Mivel az ötlet kivitelezése több millió dolláros költséggel jár majd, ezért arra kérik a felhasználókat, hogy adóból levonható adományokkal támogassák őket. Ebből kívánják fedezni a backup szerverek felállítását, a lakbért és a munkaórákat.

Blogbejegyzésükben kifejtik, hogy a digitális kulturális javakat mindenki számára elérhetővé szeretnék tenni, és azt biztonságban tudni. De fel kell készülni arra, hogy a web szigorúbb korlátozások elé nézhet a jövőben az Egyesült Államokban.

Donald Trump győzelme a nagy techcégeket is sokkoltaForrás: AFP/Jewel Samad

Bár nem nevesítik, de minden bizonnyal a januárban elnöki széket elfoglaló Donald Trump miatt gondolják így, akinek győzelmét nem fogadták örömmel a nagy techcégek, technológiával kapcsolatos nézetei miatt.

Az Internet Archive emellett az sem szeretné, hogy sérüljön a látogatók privátszférája, de a szigorúbb cenzúra mellett az is esélyes, hogyaz állami online megfigyelés is kiterjedtebbé válhat jövőben. Kiemelték: nincs hirdetőségi lehetőség sem az oldalon, hogy a felhasználókról adatokat gyűjthessenek, és az IP-címeket sem gyűjtik.

Az Internet Archive a legnagyobb digitális archívum, mely idén ünnepelte huszadik születésnapját. Az 1996-ban alapított nonprofit szervezet célja, hogy egyetemes hozzáférést biztosítson minden tudásanyaghoz, és megvédje az online kulturális örökséget.

A múlt internetes tartalmait is felelhetjük, nem csak játékokat, videókat kereshetünk vissza, de azt is megnézhetjük, hogyan festett régen egy kiválasztott weboldal. 1999 áprilisában például így festett az Origo főoldala.