16 percenként elkel egy Lego Magyarországon

Lego Avengers, Lego Bosszúállók
Vágólapra másolva!
A hazai Lego-vásárlási szokásokat vizsgálta a legnépszerűbb online piactér, és kiderült, hogy a felhasználók átlagosan 16,4 percenként vásárolnak dán építőjátékot, méghozzá átlagosan 4145 forint értékben. Idén ősszel is a Lego a legnépszerűbb márka a Vatera mintegy 3 millió felhasználójának keresései alapján, és várhatóan ez decemberben sem fog változni.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy évben csaknem 48 ezer Lego terméket vásároltak a Vatera felhasználói, és összesen mintegy 133,7 millió forintot költöttek építőjátékra. A legtöbb Lego tavaly decemberben kelt el 27,8 millió forint értékben, ami az egész éves forgalom átlagához képes 248 százalékos növekedést jelent.

Ebben az időszakban átlag 8 percenként történt egy vásárlás, illetve egy nap alatt 188 Lego termék talált gazdára.

Míg az eladók jellemzően fix áron hirdetik meg a Lego termékeket (90%), a vásárlások csupán 71 százaléka valósul meg ebben a formában. Vagyis a színes építőelemekért a felhasználók akár komoly licitekbe is szívesen beszállnak: a vásárlások 29 százaléka aukció során zajlik.

Az online piactér adatai alapján a városok tekintetében elsöprő fölénnyel vezet Budapest,

ahol egy év alatt 9328 alkalommal vásároltak a felhasználók az Emberek, figurák alkategóriából. A második legnagyobb Lego-rajongó város Pécs lett (891 tranzakció), ahol különösen szárnyal a vásárlók kreativitása, mivel itt a Vegyes Lego csomag kategória volt a legnépszerűbb.

A harmadik helyen Szeged végzett (798 tranzakció), ahol szintén az "Emberek, figurák" alkategóriában rendeltek a legtöbbet.

A Star Warsos Lego készletekre az online aukciós oldalon is hatalmas a kereslet Forrás: Birkás Péter / Origo

Amennyiben a vásárlások összértéke alapján rangsorolunk, az első helyezett továbbra is Budapest, mintegy 44,7 millió forint értékű, főként Lego Star Wars termékkel, viszont a második helyet már Debrecen veszi át, ahol a felhasználók főként Lego City termékekre költöttek el összesen több mint 3,2 millió forintot. A bronzérmet ismét Szeged érdemli ki 3,18 millió forinttal, szintén Lego City alkategóriában.

Jelenleg több mint 10 ezer Lego termék közül lehet válogatni a Vaterán: űrállomások, kalózhajók, hercegnővárak, szuperhősök vagy épp csak a klasszikus, megunhatatlan színes építőelemek. Az elmúlt egy év vásárlásai alapján a felhasználók körében

a legnépszerűbb Lego sorozat a Lego City (2359 tranzakció), melyet szorosan követ a Star Wars (1939).

A Top 10-es lista további szereplői néhány száz vásárlással a Lego Technic, a Lego Friends, a Lego Creator, a Lego Castle, a Lego Ninjago, a Lego Space, a Lego Pirates és végül a Lego Chima.

A gyűjtőknek szánt hatalmas Lego Millennium Falconért elképesztő összeget kérnek Forrás: Lego

A Vatera már az indulása óta nagyon kedvelt a gyűjtők körében, így az oldalon gyakran olyan ritkaságok is kalapács alá kerülnek, melyekhez szinte sehol máshol nem lehet hozzájutni. Az egyik legjelentősebb gyűjtői darab a Vatera kínálatában jelenleg egy Lego 10179 UCS Star Wars Millennium Falcon.

Kikiáltási ára 700.000 forint, de fix áron 1,1 millió forintért is megvásárolható.

Az online piactér 16 éves történetében egyébként az eddigi legdrágább eladott termék egy Lego Technic volt, ami 750 ezer forintért kelt el még 2011-ben.

Forrás: Vatera