Története egyik legkülönlegesebb rendezvényét hozza el Budapestre a Red Bull: jövő márciusban érkezik a Mission: Unlock Enoch escape room bajnokság, amely összeköti a világ gamereit a szabadulószobákért rajongó közönséggel. A selejtezőt a Raktár Klubban tartották, ahol a csapatoknak 20 perc alatt kellett kinyitniuk egy rejtélyes digitális kockát. Mi is kipróbáltuk, ki lehet-e jutni a technológiával megspékelt sötét szobából.

Adott egy zárt ajtók mögötti szobarendszer, hatvan perc és egy rakás megoldásra váró ügyességi, illetve logikai feladvány – a szabadulószobák az elmúlt években gombamód szaporodtak el világszerte, köztük hazánkban is, különös tekintettel a magyar fővárosra, amely mára az escape roomok Mekkájának számít.  A Mission: Unlock Enoch ezt az ötletet fejleszti tovább egy alkalmi csapatok közötti versengésre épülő, globális bajnoksággá.

A Mission: Unlock Enoch egyszemélyes online játékként indult, és 2017-ben egy izgalmas világbajnokságként ér majd véget. A vállalkozó szellemű résztvevők a Mind Gamers oldalon próbálhatták ki magukat. A logikai feladatokat leggyorsabban megoldók csapatostul jutottak tovább világszerte 40 helyszínen, köztük a hazánkban is megrendezett helyi selejtezőkben.

A feladatokat egyedül kell megoldani, de a csapatmunka ettől függetlenül elengedhetetlenForrás: Adam Bertalan / www.adambertalan.com

A budapesti középdöntőt november 29-én tartották a Vörösmarty téri Raktár Klubban, ahol a versenyzőknek adott idő alatt kellett kinyitniuk egy rejtélyes, digitális kockát.

A játékot versenyen kívül az Origo négyfős csapata is kipróbálta.  Minden résztvevő egy érintésérzékeny képernyő előtt találta magát, amelyeken szimbólumokon alapuló logikai feladványokat kellett megoldani. A cél pedig minden esetben az volt, hogy a képernyő két szélén látható ikonokat minél gyorsabban összekössük egymással.

Az érintőképernyőn mindössze pár ujjmozdulattal megoldhatók az egyre nehezedő logikai feladványokForrás: Adam Bertalan / www.adambertalan.com

A siker azonban nem az egyéni teljesítményen múlt, hanem a csapatmunkán, hiszen a feladatok megoldásához elengedhetetlen volt a kommunikáció.

A 16 körből álló, 20 perc alatt megoldandó megmérettetés részfeladatai úgy lettek felépítve, hogy a résztvevőknek muszáj legyen összedolgozniuk: a játékosok egyszerre több feladatot is kaptak a képernyőre, míg mások csak akkor tudták megoldani a saját feladványukat, ha a társuk az elérhető lehetőségek közül a megfelelőt oldotta meg. Azaz bizonyos részek blokkolva voltak, amíg a csapattárs nem jár sikerrel.

Magyarországot az RRR névre hallgató csapat fogja képviselni a 2017-es világbajnokságonForrás: Adam Bertalan / www.adambertalan.com

A hazai középdöntőn összesen nyolc csapat vett részt, ebből hat négyes fogatnak sikerült a megadott időn belül teljesítenie a kihívást. A legjobb időt az RRR névre hallgató társaság érte el, így ők képviselik majd Magyarországot a jövő márciusi világbajnokságon.

A Mission: Unlock Enoch projektet a Mind Gamers című film, illetve az MIT műszaki egyetem Game Lab Escape Room Game Jam elnevezésű koncepciója ihlette. A szabadulószobát a Syracuse Egyetem informatikaprofesszora és a Becasue Play Matters játéklabor igazgatója, Scott Nicholson tervezte.