Az Uber már akkor is követi, ha kiszállt az autóból

2016.12.02. 12:16

Az Uber már akkor is gyűjtené a felhasználó tartózkodási helyére vonatkozó adatokat, ha nincs megnyitva az app. Az erre vonatkozó engedélykérés nemrég került be az új frissítéssel.

Az új funkciókkal karöltve egy új engedélykérés is bekerült az Uber mobilos alkalmazás legutóbbi verziójába. A cég hozzáférést kér a lokációs adatokhoz akkor is, ha nincs megnyitva az app a telefonon. Azaz ha a felhasználó már kiszállt az autóból, és bezárta az appot, még azután is gyűjt információt arról, hogy melyik utcán keresztül, hová tart az ügyfél.

Így már nem csak a sofőrről és a fuvarokról gyűjt infókat a cég, hanem magukról az utasokról és szokásaikról is.

Az Uber elmondása szerint csak a fuvar utáni öt percig követik, merre jár a felhasználó, de ezzel az öt perccel kapcsolatban sokan szkeptikusak. Érdemes megjegyezni, hogy ez csak akkor történik meg, ha engedélyt adtunk rá.

Az app megnyitása nélkül is a céghez kerülnek az adataink, ha engedjükForrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Az Ubernek azért van szüksége ezekre az információkra elmondása szerint, mert a világ legprecízebb közlekedési szolgáltatásává szeretne válni. Az érdekli őket, milyen bevásárlóközponthoz, utcához, helységhez szeretne valaki eljutni a szolgáltatásuk igénybevételével.

A cég korábban már ráfázott az adatgyűjtési módszerei miatt. Az újonnan bevezett adatvédelmi feltételekről már tavaly beszéltek, de csak az új frissítéssel kerültek be. Akkor nem csak a privátszféra mellett kiálló aktivisták, de az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) sem örült annak, a szervezet panaszt nyújtott be az Uber ellen. Idén 20 ezer dollárra bírságolták a céget New Yorkban, mert egy olyan szoftvert alkalmaztak, amivel valós időben tudták ellenőrizni és követni sofőrjeiket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK