Száznyolcvan országban tevékenykedő számítógépes bűnöző hálózatot leplezett le huszonnyolc ország rendőrsége. A kiberbűnözők több mint félmillió számítógépet fertőztek meg, az általuk okozott kár nagyságát több százmillió euróra becsülik. A hálózat felszámolása a számítógépes bűnözés területén végrehajtott eddigi legnagyobb szabású rendőrségi művelet volt.

Az Avalanche (lavina) néven működő hálózat kártékony szoftverek segítségével kibertámadásokat hajtott végre, emellett bűnszövetkezetek piszkos pénzének tisztára mosását szolgáló illegális pénzátutaló rendszereket is működtetett - közölte az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) közleményében.

A más bűnbandákkal kapcsolatban álló hálózat meghatározott személyeknek elektronikus levélben kártékony szoftvereket küldött el, amelyekkel bankszámlákat fosztottak ki, illetve kényes jelszavakat tulajdonítottak el.

A hálózat úgynevezett eloszott túlterheléses (DDoS) támadásokkal is foglalkozott. "Több mint 180 országban azonosították a kártékony szoftverek áldozatait" - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőri hatósága.

Az Europol szerint az okozott károk több százmillió eurót tesznek ki. Németországban, ahol először felfedezték a hálózat működését, a bankok internetes rendszerei elleni támadások által okozott kár elérte a hatmillió eurót.

Lekapcsolták a lavinátdreamstime

Lekapcsolták az infrastruktúrát

Az ausztrál, belizei, indiai és szingapúri rendőrség, valamint 25 más ország rendőri szervei 37 szervert koboztak el, 39 házkutatást hajtottak végre és 800 ezer doménnevet blokkoltak.
"Az Avalanche úgy működött, mint egy cég, letartóztattuk az ügyvezető igazgatóját és az igazgatótanácsát" - mondta el Fernando Ruiz, az Europol számítógépes bűnözés elleni központjának igazgatója.

A hálózat felgöngyölítésében az Europolon kívül részt vett az Eurojust, az EU igazságügyi együttműködési szerve, az Interpol és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is.