Egy beszélő szemüvegre bíztam a kondimat

Oakley Radar Pace, teszt
Vágólapra másolva!
Az Oakley és az Intel közösen készítettek egy olyan okosszemüveget, ami nemcsak nyomon követi a teljesítményünket futás közben, de oda is figyel az eredményeinkre, és akár abban is segít, hogy formába hozzuk magunkat. Kipróbáltuk a Radar Pace-et, amivel akár beszélgetni is lehet sportolás közben. 
Vágólapra másolva!

Az okostelefonok egyre szélesebb körű elterjedésével a sportoláshoz szánt alkalmazások is gomba módjára kezdtek szaporodni Androidon és iOS-en egyaránt, és olyan nagy cégek kezdtek közös projektbe, mint az Apple és a Nike: az összefonódás egyik legfrissebb eredménye a nemrégiben megjelent Apple Watch 2 kifejezetten sportolóknak szánt verziója.

A két óriáscég közös terméke persze nem számít egyedülállónak, hiszen a napszemüvegeiről híres Oakley és az informatikából ismert Intel is összedugták a fejüket, és ezen együttműködés gyümölcse a Radar Pace névre keresztelt okosszemüveg, ami nemcsak nyomon követi a teljesítményünket, de edzés közben tanácsokkal is ellát, sőt, azt is megérti, ha beszélünk hozzá.

Nem szép, de praktikus

A Radar Pace-t kifejezetten sportoláshoz tervezték (a gyártó főleg futáshoz és kerékpározáshoz ajánlja), kissé robusztus benyomást kelt – utcára sosem venném fel, de a funkcióját ennek ellenére tökéletesen betölti.

Az utcára csak úgy sosem vennénk fel, de sportoláshoz tökéletes Forrás: Origo

A Radar Pace abszolút kényelmes, mindössze 57 gramm, nem nyomja túlságosan az orrnyerget, a szárak sem szorítják a halántékot, ráadásul a teljes látóterünket lefedő szivárványszínű Prizm lencse nemcsak a napfényt szűri tökéletesen, de

kifejezetten éles, tiszta és kontrasztos látványt biztosít, ami főleg kerékpározás közben, nagyobb sebesség mellett lehet előnyös.

Az alapcsomagban a színes lencse mellett találtam egy színtelen verziót is, így sötétedés után is használhattam a szemüveget, ráadásul a Radar Pace cseppálló, így akkor sem kellett volna a ruhám alá rejtenem, ha ne adj' isten lecsap rám egy zápor, miközben épp a szabadban kocogok.

A színes lencse mellett egy átlátszó verzió is az alapcsomag része, hogy este is bátran viselhessük a szemüveget Forrás: Origo

Oakley termékről lévén szó, igazi speckó szemüveggel volt dolgom: a szárak már eleve kellő stabilitást biztosítottak, de ez még nem minden, hiszen a megfelelő helyekre (például az orrpapucsra) különleges Unobtanium gumi került, ami nedvesség esetén erősebb tapadást eredményezett, így

a Radar Pace akkor is stabilan ült a fejemen, amikor már kezdtem elég rendesen beleizzadni az edzésbe.

A lencse az orrnyergem környékén ugyan hajlamos volt bepárásodni, de a szabad levegőn ez a probléma viszonylag gyorsan megoldódott magától, így eszembe sem jutott, hogy törölgetéssel szakítsam meg az előttem álló kilométereket.

Okostelefon a lelke mindennek

Habár a Radar Pace kiválóan össze van rakva, a lényeg mégsem a szemüveg, hiszen az okoseszköz lelke a hozzá tartozó alkalmazás, ami egyformán elérhető Androidra és iOS-re is.

Én egy iPhone 6s közbeiktatásával álltam neki a tesztelésnek: az app letöltését követően regisztráltam egy profilt, a szemüveget és a telefont Bluetoothon keresztül párosítottam, majd az alapfunkciók elsajátítását követően mentem is egy rövid bevezető kört. Az említett funkciókra persze érdemes külön kitérni, hiszen meglehetősen egyediek.

Egy olyan okoseszközről beszélünk, ami edzés közben folyamatos kapcsolatban állt velem.

A szemüveg mindkét szárára csatlakoztatható egy-egy mini-USB-s, teljesen ergonomikus fülhallgató, amelyen keresztül az alkalmazás beszélt hozzám, továbbá a Radar Pace fel van szerelve három mikrofonnal, a kommunikáció ugyanis nem egyoldalú: szóbeli utasításokkal bármikor hasznos információkhoz jutottam futás közben.

A szemüveg két szárára mini-USB-n keresztül pattinthatjuk fel a két fejhallgatót Forrás: Origo

A szemüveg első használatakor egy rövid oktatómód segítségével teszteltem a beszélgetést. A Radar Pace öt nyelven (angol, francia, német, spanyol, olasz) ért, én az angolt választottam, és a szisztéma lényege, hogy a kulcsszavak (Okay Radar) kimondását követően az eszköz figyelte a kérdéseimet (ezt egy pittyenés jelzi), és szavak (pace, distance, power, elevation, pulse stb.) vagy egyszerű kérdések (How's my pace?) használatával informálódhattam az aktuális eredményeimről.

Az ergonomikus kialakításnak köszönhetően a füles minden fej- és fülformához jól igazodik Forrás: Origo

A keretben az akkumulátor, a Bluetooth-vevő és a mikrofonok mellett gyorsulásmérő, giroszkóp, páratartalom-szenzor, továbbá egy barométer is helyet kapott – ezek értelemszerűen folyamatosan gyűjtik az adatokat, és a szoftver a beérkezett infók alapján tájékoztatott a környezetemről és a teljesítményemről.

És ez nem minden, hiszen az applikáción keresztül további szenzorok is beköthetők a rendszerbe.

Az alkalmazás szinte bármilyen bluetoothos vagy ANT+-os kiegészítőt felismer (mondjuk az Apple Watch-csal pont nem sikerült párosítani), így a megfelelő kiegészítők birtokában monitorozhatóvá válik a pulzus, profi kerékpárosok pedig akár a pedálfordulat-számláló vagy a wattmérő adatait is rögzíthetik és lekérdezhetik tekerés közben.

Személyi edző a zsebemben

Az egyszerű, de pillanatok alatt átlátható appban választható a Freeform opció, amikor a Radar Pace pusztán nyomon követi a teljesítményünket, viszont ennél sokkal hasznosabb, ha kitűzünk magunk elé egy nagyobb célt, és a szemüveg mögötti rendszerre bízzuk, hogy edzéstervet készítsen számunkra.

A Radar Pace menüje egyszerű, de jól átlátható, edzés után pedig minden könnyedén visszanézhető Forrás: Origo

Az alkalmazás úgy alakítja ki az ütemet, hogy a rendszeres mozgás mellett javítson a technikánkon, az állóképességünkön, az erőnkön és a sebességünkön. Az aktuális kondíciónk (kezdő, alkalmi, versenyre készülő, versenyképes), illetve a vállalt edzéssűrűség alapján felállít egy optimális tervet, amit aztán csak követnünk kell, és a virtuális személyi edzőnk ez alapján elemzi és kommentálja a teljesítményünket.

Jómagam évek óta futok kisebb-nagyobb megszakításokkal, az utóbbi időben viszont kicsit ellustultam, de tavasszal ennek ellenére is újra szeretnék lefutni egy félmaratont. Éppen ezért a versenyre készülő opciót választottam, és heti három edzést belőve

a rendszer felállított számomra egy 13 hetes tervet, fokozatosan növekvő távokkal, két erőnléti és egy távnövelésre fókuszáló programmal.

A szoftvert személyi edzőnek titulálni ráadásul egyáltalán nem túlzás, hiszen futás közben nem csak az előre beállított időintervallumonként és a kérdéseimre válaszolva tájékoztatott az eredményeimről.

Ha sikerült rekordidő alatt feljutnom egy emelkedőn, akkor a női hang gratulált a fülemben, és arról sem felejtett el tájékoztatni, ha nem volt elégedett a teljesítményemmel, például az adott idő alatt megtett lépésszámommal (stride rate).

Az edzésterv figyelembe veszi az aktuális kondinkat, és azt is, hogy mennyi időnk van sportolni Forrás: Origo

Az edzésterv ráadásul nincs kőbe vésve. Az app értesítések formájában figyelmeztet a közelgő edzésekre, és ha valamiért kihagynánk egy alkalmat, akkor képes átütemezni a naptárunkat és a gyakorlatok fajtáját, sőt ha a korábban rögzített teljesítményünk alapján úgy érzékeli, hogy kimagasló vagy éppen átlagon aluli formában vagyunk, akkor javasolja a kitűzött táv kitolását, esetleg „engedélyezi”, hogy a tervezettnél kevesebb kilométerrel is beérjük az adott napon.

Magamban beszélek, de nem bánom

A teszt elején kicsit aggódtam, hogy mennyire lesz furcsa egy szemüveghez beszélni futás közben, de a harmadik-negyedik megszólalásnál már teljesen természetesen jöttek belőlem a kulcsszavak, és a második „közös” edzés alkalmával már az sem zavart, ha volt valaki a közelemben, amikor megszólítottam a szemüveget.

Az érintésérzékeny felülettel nemcsak a hangerőt állíthatjuk, de akár hívásokat is fogadhatunk a segítségével Forrás: Origo

A metódus egyébként meglepően jól működik, többórányi futás alatt maximum háromszor fordult elő, hogy a szemüveg nem reagált a figyelmét beindító kulcsszavakra, és

magyar akcentussal, olykor erősen lihegve sem okozott neki problémát, hogy megértse, mire vagyok kíváncsi.

Az persze érezhető, hogy a beszédet figyelő szenzorok kicsit túlságosan is precízek, hiszen a rendszer olykor még egy nagyobb sóhajt is kommunikációnak érzékelt, és rögtön lehalkította a fülembe duruzsoló zenét, hogy rendesen érthessem az „edzőmtől” érkező választ.

Headsetként is funkcionáló Bluetooth-eszközről lévén szó természetesen zenét is hallgathatunk futás közben, a szemüveg szárán található érintésérzékeny felület segítségével állíthatjuk a hangerőt, akár hívást is fogadhatunk futás közben, sőt ha nagyon unatkoznánk, akkor Siritől is kérhetjük, hogy meséljen vicceket, Androidon pedig szintén megszólítható a Google Now személyi asszisztens.

Ha mégis viselnénk a szemüveget a sporton kívül is, a fejhallgatókat simán lepattinthatjuk róla Forrás: Origo

A Radar Pace akksija egy töltéssel hatórányi zavartalan működést biztosít, és a teszt során egyetlen hibával találkoztam: az eszköz olykor hajlamos volt elveszteni a Bluetooth-kapcsolatot a telefonnal, viszont

ez sokkal inkább tűnt az iOS 10 hibájának, mintsem a háttérben futó szoftverének.

Az egyébként jól látszik, hogy az Oakley és az Intel folyamatosan csiszolja a rendszert, hiszen a tesztünk során kétszer is érkezett frissítés az applikációhoz, és ilyenkor még a szemüveg firmware-ét is frissíteni kellett – hol tart már a tudomány, nem igaz?

A virtuális személyi edző sem olcsó

Az Oakley Radar Pace beszerzésével az ember két legyet üt egy csapásra: adott egy profi, kifejezetten sporthoz készült napszemüveg, megspékelve egy olyan szoftverrel, ami a kétirányú kommunikációnak és a meglehetősen széles szenzoros támogatásnak köszönhetően

többet nyújt, mint a többi, jelenleg elérhető teljesítménykövető alkalmazás.

Mindennek viszont ára van: az Oakley és az Intel közös fejlesztéséért nem kevesebb, mint 189 900 forintot kell kicsengetni a boltban.

Ez nem kis összeg, viszont egy biztos: ha valaki hajlandó ennyit fizetni egy szemüvegbe épített virtuális személyi edzőért, az a végösszeg tudatában tuti, hogy soha nem fog kihagyni egyetlen edzést sem, és nemcsak a félmaratonra, de a maratonra is fel fog készülni az új szerzeménye segítségével.

Az Oakley Radar Pace okosszemüveget a Westendben található Sunglasses Spot szaküzlet biztosította az Origo számára.