Káoszt akartak teremteni az orosz bankrendszerben

2016.12.02. 15:00

Külföldi titkosszolgálatok arra készültek, hogy összehangolt, több hullámban végrehajtott kibertámadásokkal káoszt teremtsenek az orosz bankrendszerben.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a támadással párhuzamosan egy közösségi média kampány is elindult volna: orosz pénzintézmények csődjéről szóló álhírekkel tervezték elárasztani a közösségi oldalakat.

Az orosz titkosszolgálat tudomása szerint az akciót december 5-én indították volna el, a BlazingFast ukrán webtárhely-szolgáltató tulajdonaként bejegyzett, hollandiai szerverekről.

"Az FSZB megteszi a szükséges intézkedéseket, hogy semlegesítse az Oroszország gazdasági és informatikai biztonsága elleni fenyegetést" - állt a közleményben, amely nem tért ki arra, hogy Moszkva mely országok titkosszolgálatait gyanúsítja a leleplezett összeesküvésben való részvétellel.

Az oroszokat sem kímélik a kiberbűnözőkForrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A kiberbiztonság kérdése Oroszország vonatkozásában különösen élesen vetődik fel azt követően, hogy amerikai tisztségviselők állítása szerint a Kremllel kapcsolatban álló orosz hackerek törték fel a Demokrata Párt elektronikus levelezését az amerikai elnökválasztási kampány idején.

Az utóbbi hetekben több hírt is lehetett olvasni arról, hogy számos kibertámadást  orosz hackerekkel hoztak kapcsolatba. Ezt követően több orosz intézményt ért kibertámadás, de az nem világos, hogy ezek kapcsolódtak-e az orosz-amerikai viszályhoz.

Októberben például ukrán hackerek olyan e-mailek tömegét közölték, amelyek szerintük Vlagyiszlav Szurkov orosz elnöki tanácsadótól származnak. Novemberben a Szberbank és az Alfa Bank számolt be ellene irányuló internetes kalózakciókról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK