Az Apple végre beszélt az önjáró autójáról

apple logo
Újabb titok
Vágólapra másolva!
Korábban már több dokumentum is arról árulkodott, hogy autón dolgozik az Apple. Most az amerikai közlekedésbiztonsági felügyeletnek benyújtott levélben írt arról a cég, hogy komoly tervei vannak a gépi tanulással, amit a személyszállításban is kamatoztatnának. Ezzel kvázi megerősítik azt, hogy tényleg létezik az Apple Car.
Vágólapra másolva!

Két éve keringenek a pletykák arról, hogy az Apple is beszállna az önjáró autók piacára, és saját járműn dolgozik. A cég most az amerikai közlekedésbiztonsági felügyeletnek (NHTSA) benyújtott dokumentumban megerősítette, hogy valóban nagy tervei vannak közlekedési járművek terén.

Az Apple termékintegritási igazgatója, Steve Kenner által írt levélben azt írja, hogy a cég "erőteljesen fektet be a gépi tanulás és az automatizáció fejlesztésébe, és

Részletek ugyan nem derülnek ki a benyújtott levélből, helyette az automatizált járművek társadalmi előnyeit hangsúlyozza, a technológiát pedig életmentőként jellemzi. Olyan fejlesztésként írja le, amivel évent több millió autóbalesetet lehet megelőzni.

A levélből úgy érződik, hogy az Apple tényleg komolyan tervez autók terén, és sokkal inkább saját fejlesztésről van szó, mintsem arról, hogy egy már létező gyártónak szolgáltathat szoftveres technológiát. Idén az a pletyka is felmerült, hogy a McLarennel egyezkednek, korábban pedig arról volt szó, hogy egy BMW-ben, vagy Mercedesben debütál az almás cég szoftvere.

A levélben Kenner azt javasolja, hogy az a cégeknek felhasználóvá kéne tenniük az általuk gyűjtött adatokat más cégek számára is, az adatmegosztással sikerülne egy sokkal egységesebb adatbázist kialakítani, mintha minden cég külön, saját maga tenné azt meg.

Ezzel még hatékonyabbá válhatna az ütközések, és balesetek elkerülése.

Nyílt titok az iparon belül, hogy autón dolgozik az Apple Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Asanka Brendon Ratnayake

Nyílt titok, hogy létezik

A Project Titan néven futó Apple-autóról évek óta pletykálnak, és már több olyan dokumentumhoz is hozzájutottak nagy portálok, amelyek annak létezését sugallják. Tavaly a Guardian szerzett meg egy olyan levelet, amely szerint már tesztelték is az eszközt. Év elején a cég olyan webcímeket jegyeztetett be, amelyek szintén az autó létezésére utaltak: lefoglalták az

apple.car, apple.auto és apple.cars doméneket.

A Project Titan több mint ezer fős mérnöki csapatát viszont időközben leépítették, az alkalmazottakat áthelyezték, vagy elbocsátották, ami arra utalt, hogy mégsem lesz az egészből semmi.

A Tesla-vezér Elon Musk év elején azt mondta:

nyílt titok az iparon belül, hogy az Apple önvezető autón dolgozik.

További árulkodó jel, hogy az Apple rengeteg pénzt, egymilliárd dollárt fektetett be a kínai Didi Chuxing fuvarmegosztóba, az Uber kínai konkurensébe.