Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és az elektronikus kommunikáció lehallgatására szakosodott brit figyelőszolgálat (GCHQ) képes a légitársaságok utasai által folytatott telefonbeszélgetések lehallgatására és az adatforgalom megfigyelésére. Ez is az Edward Snowdentől származó titkos iratokból derült ki.

A jelentésben név szerint említett Air France légitársaság visszautasította a Le Monde francia napilap értesüléseit a repülőgépek fedélzetén folytatott telefonbeszélgetésekkel kapcsolatban. A francia vállalat a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy járataikon nincs lehetőség ilyen kommunikációra.

Az Air France szerint kilenc éve kipróbáltak egy kommunikációs rendszert a fedélzeten használható mobiltelefonokhoz, de a tervvel végül felhagytak. Emellett a vállalat által tervezett internethozzáférési rendszer nem tesz majd lehetővé telefonhívásokat.

A Le Monde cikke rávilágított, hogy egy bekapcsolt mobilkészüléket be lehet mérni a levegőben. Az utaslisták és a járatszámok birtokában pedig kideríthető a tulajdonos neve.

Az Air France tagadForrás: AFP/Joel Saget

A GCHQ ráadásul arra is képes, hogy távolról zavarja a mobiltelefonokat, arra kényszerítve a felhasználókat, hogy titkos kódjukkal újraindítsák a készüléküket. A lap úgy tudja, hogy vannak bizonyítékok, miszerint az NSA és a GCHQ 2011 és 2012 között nemzetközi járatokon utazókat hallgatott le.

A Le Monde a The Intercept nevű információs portállal működik együtt, amelyen keresztül hozzáférése van a Snowden által leleplezett dokumentumokhoz. A lap továbbá arról is ír, hogy számos légitársaság enyhített a mobiltelefonok repülőgépek fedélzetén történő használatának tilalmán.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) 2013 decembere óta engedélyezi - még a fel- és leszállásokkor is - az olyan elektronikus készülékek használatát, mint a repülő üzemmódba kapcsolt tabletek és az okostelefonok.

A British Airways ezt követően első légitársaságként engedélyezte utasainak a repülés teljes idejére az elektronikus készülékek használatát.