Új adatközpont alapkövét tették le Gödön

Vágólapra másolva!
A létesítményben elsősorban állami adatvagyont helyeznek el.
Vágólapra másolva!

Az egységes kormányzati adatkezelés megvalósítását szolgáló központ építése kezdődött Gödön.

Az MVM NET Zrt. nemzetközi biztonsági minősítéssel rendelkező adatközpontjának alapkövét pénteken tették le. A beruházás 2017 harmadik negyedévében készül el.

A több mint 10 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés hozzájárulhat a modern közigazgatáshoz, a gyorsabb és hatékonyabb ügyfélkiszolgáláshoz. Az adatok összeköthetőségével pedig statisztikai következtetéseket lehet levonni.

"Láthatóvá válik például, hogy hol, mennyi építési engedélyt adnak be, és ebből milyen következtetéseket érdemes levonni a következő évre. Ezáltal javulhat az ország, a gazdaság reakcióképessége, hosszú távon pedig a versenyképessége" - mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, Pest megye 5. számú választókerületének országgyűlési képviselője.

Tuzson Bence emlékeztetett, hogy Magyarország egyik legnagyobb közigazgatási átalakítása, a különböző területek összekapcsolása zajlik, hogy

az adatok egy helyen legyenek hozzáférhetők,

és megvalósuljon az egyablakos ügyintézés.

A gödi adatközpontban elsősorban állami adatvagyont helyeznek el: kiszolgálva ezzel a kormányzati, valamint az állami tulajdonú vállalatok legmagasabb szintű adatkezelési igényeit.

- mondta Krénusz Kornél, az MVM-csoport távközlési tagvállalatának, az MVM NET Zrt. vezérigazgatója.

A létesítmény - Magyarországon egyedülállóan - megfelel a független Uptime Institute legmagasabb biztonsági szabványainak. Az adatközpont a MAVIR Zrt. egyik alállomásának közvetlen szomszédságában épül, ezzel lehetővé téve a biztonságos energiaellátást.