Videojátékokkal segítik a biológiai sejtkutatást

World of Warcraft: Legion
Vágólapra másolva!
Elképesztően sok időt töltenek a különböző videojátékokkal szórakozó fiatalok és felnőttek olyan küldetések megoldásával, ami akár a tudományos kutatásokat is segíthetné. A Gapars konzorcium a játékosok elhivatottságát és idejét szeretné felhasználni a világ megváltásához.
Vágólapra másolva!

A Human Protein Atlas néven futó projekt a citizen science elveire épül – azaz bárki részt vehet a tudományos projektben, akinek van laptopja és internet-hozzáférése.

A tudományos kutatásokat támogató kezdeményezésnek az az alapötlete, hogy videojátékokkal segítsék a biológiai sejtkutatást, hiszen a szórakoztató programokban sokszor hasonlóan komplex problémamegoldásra van szükség, mint a tudományos kutatások során.

Játékosok milliói már hatmillió évnyi játékidőt töltöttek a WoW-ban. Vajon hol tartana a tudomány, ha ezen idő egy részét kutatásra fordítottuk volna? Forrás: Blizzard

A 2004-ben megjelent MMORPG,

a World of Warcraft felhasználóinak játékkal töltött ideje már több mint hatmillió évet tesz ki.

Vajon hol tartanának a különböző tudományos kutatások, ha ezt az időt például az emberi proteintérkép feltérképezésére fordítottuk volna? Az elhivatott játékosok akár egy szebb jövőt is építhetnének.

A Gapars persze nem feltétlenül azt szeretné, hogy a játékosok a WoW helyett esténként egy tudományos projekt elé üljenek le. A konzorcium inkább

a játékokba integrálná részfeladatok és küldetések formájában a kutatáshoz szükséges műveleteket,

amelyeket a mesterséges intelligencia egyelőre nem tud megoldani, ezért a feldolgozásuk csak manuálisan lehetséges.

Az Eve Online-ban már "kutatnak"

Mindez ráadásul már nemcsak egy érdekes elképzelés, hiszen egy TEDx-előadás keretében Szantner Attila, a magyar Virgo Systems tulajdonosa már arról számolt be: számos játékkiadót megkerestek az elképzelésükkel, akik rendkívül pozitívan álltak az ötlethez.

Az izlandi CCP Gamesszel ráadásul már ott tart az együttműködés, hogy megkezdődött a kutatásokat segítő feladatok integrálása az EVE Online névre hallgató online sci-fi szerepjátékba, ahol egy létező kutatónőről formázott karakter osztja ki a feladatokat a játékosoknak, a megoldásból keletkező adatok pedig visszajutnak a kutatókhoz.

A Gapars nemrég a maximálisan elérhető pontszámot szerezte meg egy Európai Bizottság által kiírt, gamification projekteket támogató pályázaton.

A konzorcium tagjai a Virgo Systems mellett az említett CCP, a KTH Stockholmi Királyi Technológiai Intézet, a Human Protein Atlas projekt gazdái, a MMOS Sàrl, a Massively Multiplayer Online Tudomány létrehozói, a párizsi Muséum National d'Histoire Naturelle, az Amszterdami Egyetem, a Genfi Egyetem és a VIB, a Belgiumban található flamand élettudományi kutatóintézet.