Egymilliárd dollárt fektetnek be zöldenergiába a techóriások

Bill Gates
Vágólapra másolva!
Bill Gates egy új alap létrehozásával kívánja felvenni a harcot a klímaváltozás ellen. Breakthrough Energy Ventures nevű alapjával a megújuló energiaforrások kutatását támogatja több mint egy milliárd dollárral az elkövetkező húsz évben. Gates mellé 19 befektető állt be.
Vágólapra másolva!

Bill Gates új alapja több mint egymilliárd dollárt fektet be tiszta energia kutatásával foglalkozó cégekbe. A hétfőn bejelentett Breakthrough Energy Ventures (BEV) nevű kezdeményezést összesen 20 befektető támogatja.

Gates-en kívül az Alibaba igazgatója, Jack Ma, az SAP társalapítója, Hasso Plattner, az Amazon alapítója és vezére Jeff Bezos, és a Kingdom Holding alapítója, Al-waleed bin Talal herceg is beáll a kezdeményezés mögé. Ők a világ legbefolyásosabb személyeinek listáján is ott vannak. A tagok összesen 170 milliárd dollárnyi értéket képviselnek.

Bill Gates Forrás: Reuters / Paul Hackatt

Gates tavaly beszélt először tervéről a párizsi klímakonferencián, miszerint olyan cégeket kíván támogatni, amelyek a következő generáció számára megbízható, hozzáférhető és kibocsátásmentes energiát szállíthatnak. „Bármire nyitottak vagyunk, ami olcsó, tiszta és megbízható energiát tesz elérhetővé"- fejtette ki közleményében.

Az energiával foglalkozó vállalatok ötletei tehát jöhetnek a villamosenergiával, mezőgazdasággal, építészettel és közlekedéssel kapcsolatos területekről. Bármi, ami energiatermelés és energiatárolás területén újít.

Nem csak innovációk terén várnak haladást, de anyagi megtérülésre is számítanak. „Az emberek azt hiszik, hogy beraknak 50 millió dollárt, várnak két évet, aztán megkapják a jutalmukat. Az energiaiparban ez nem így van"- összegezte Gates azt, miben különbözik ez a terület a hagyományos IT-befektetésektől.

Az energiakutatás nem a legjövedelmezőbb terület, a befektetők számára különösen rizikós. Egy tanulmány szerint 2006 és 2011 közt az energiakutatásba fektetett 25 milliárdnyi dollárnak felét elvesztették a befektetők. Ha viszont sikeres lesz, akkor busásan megtérülhet.