Csehország kiberhadsereget állít fel

Code Computer Information PC access algorithm binary bytes coded communication connectivity crime criminal cryptography cyberspace damage data data encryption digital electronic encrypt encryption global green hacker internet knowledge lock mathematics mo
Annyi információt gyártunk, hogy belegondolni is félelmetes
Vágólapra másolva!
A cseh Nemzetbiztonsági Hivatal a katonai hírszerzés húszfős hackercsapatának kibővítésével több száz fős kiberhadsereget hoz létre. A csoport elsődleges feladata az állami, illetve a fontos magánintézmények és rendszerek védelme lesz, de támadásra is alkalmas lesz. Emellett a kormány a belügyminisztériumban létrehoz egy csoportot az online propaganda ellen.
Vágólapra másolva!

Speciális kiberhadsereget hoz létre a cseh kormány az ország biztonságának megerősítése érdekében, a néhány száz fősre tervezett hivatal informatikus szakértőinek toborzása már elkezdődött - írta pénteken a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

- nyilatkozott Dusan Navrátil, a cseh Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője a lapnak.

Védelem és támadás

A több száz munkatárssal beindítani tervezett kiberhadsereg magját a katonai hírszerzés jelenleg mintegy húsztagú hackercsoportja alkotja.

Az új hivatal jövőre kezdi meg működését, és három éven belül kell teljes mértékben kiépíteni védelmi rendszereit.

A hivatal legfőbb feladata az lesz, hogy minél erősebb tűzfalat építsen ki a cseh állam stratégiai fontossággal bíró rendszerei, intézményei és gazdasági egységei köré, amelyek sorába egyebek között a bankokat, az erőműveket is besorolták.
A védelmi tárcához tartozó kiberhadsereg a védekezés mellett szükség esetén támadásra is alkalmas lesz.

Lesz propagandavédelmi csoport

Ugyanakkor a kormány a belügyminisztérium keretében szintén létrehoz egy speciális számítógépes egységet, amelynek feladata a Csehországot és a demokratikus rendet támadó propagandával szembeni küzdelem lesz.

Főleg Oroszország és Kína ellen

A Nemzetbiztonsági Hivatal elemzései szerint a veszélyt leginkább Oroszország és Kína jelenti. Azzal, hogy kibertámadás valamelyik NATO-tagállamból is érkezhet, a cseh kormányzat nem számol - jegyzi meg a Hospodárské Noviny.