Csehország kiberhadsereget állít fel

2016.12.16. 10:13

A cseh Nemzetbiztonsági Hivatal a katonai hírszerzés húszfős hackercsapatának kibővítésével több száz fős kiberhadsereget hoz létre. A csoport elsődleges feladata az állami, illetve a fontos magánintézmények és rendszerek védelme lesz, de támadásra is alkalmas lesz. Emellett a kormány a belügyminisztériumban létrehoz egy csoportot az online propaganda ellen.

Speciális kiberhadsereget hoz létre a cseh kormány az ország biztonságának megerősítése érdekében, a néhány száz fősre tervezett hivatal informatikus szakértőinek toborzása már elkezdődött - írta pénteken a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

A kibertér kockázatai Csehország számára reálisak és jelentősek, biztosan valószínűbbek, mint egy klasszikus háború kitörése" - nyilatkozott Dusan Navrátil, a cseh Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője a lapnak.

Védelem és támadás 

A több száz munkatárssal beindítani tervezett kiberhadsereg magját a katonai hírszerzés jelenleg mintegy húsztagú hackercsoportja alkotja. Az új hivatal jövőre kezdi meg működését, és három éven belül kell teljes mértékben kiépíteni védelmi rendszereit. A hivatal legfőbb feladata az lesz, hogy minél erősebb tűzfalat építsen ki a cseh állam stratégiai fontossággal bíró rendszerei, intézményei és gazdasági egységei köré, amelyek sorába egyebek között a bankokat, az erőműveket is besorolták.
A védelmi tárcához tartozó kiberhadsereg a védekezés mellett szükség esetén támadásra is alkalmas lesz.

Lesz propagandavédelmi csoport 

Ugyanakkor a kormány a belügyminisztérium keretében szintén létrehoz egy speciális számítógépes egységet, amelynek feladata a Csehországot és a demokratikus rendet támadó propagandával szembeni küzdelem lesz.

Főleg Oroszország és Kína ellen 

A Nemzetbiztonsági Hivatal elemzései szerint a veszélyt leginkább Oroszország és Kína jelenti. Azzal, hogy kibertámadás valamelyik NATO-tagállamból is érkezhet, a cseh kormányzat nem számol - jegyzi meg a Hospodárské Noviny.