Futurisztikus robotokkal támadta be a CES-t az LG

2017.01.05. 09:00

Az LG Electronics a 2017-es CES-en mutatja be legújabb intelligens robotokból álló termékpalettáját. A cég az otthonok falain kívülre is kiterjeszti a dolgok internete (IoT) és az okos technológia erejét, és olyan robotokkal bővíti hálózatát, melyeket reptéri és egyéb közösségi tereken való használatra terveztek.

Hub Robot

Az LG Hub Robotja az Amazon Alexa hangfelismerő technológiát használja az olyan háztartási feladatok elvégzésére, mint a légkondicionáló bekapcsolása, vagy a ruhák szárítási ciklusának megváltoztatása, méghozzá hangvezérléssel.

Interaktív kijelzővel szerelték fel, amin lehet látni többek közt fotókat a hűtő belsejének tartalmáról, vagy recepteket, melyeket a robot szóbeli instrukcióival lépésről lépésre végigkísér. Emellett képes zenelejátszásra, beállíthatók rajta riasztások és ébresztések, emlékeztetők készíthetők, vagy lekérhetők a friss időjárási és közlekedési információk.

Kedves arcot kapott a hasznos kisrobotForrás: LG

Barátságos, emberszerű kialakítás kapott, hogy különféle módokon létesítsen kapcsolatot az egyes családtagokkal. Egy helyben képes mozogni és forogni, illetve érzelmek széles skáláját tudja kifejezni azzal, hogy egy arc jelenik meg kijelzőjén.

A Hub Robotot úgy tervezték meg, hogy testbeszéd használatával reagáljon, például fejbólintással válaszoljon az egyszerű kérdésekre, illetve mindig „tudatában legyen" a lakásban zajló tevékenységeknek, például ha egy családtag elmegy otthonról, hazaér vagy lefekszik aludni. A Hub Robot beprogramozható arra, hogy mindenkit máshogy köszöntsön, hiszen képes arra, hogy kamerájával megkülönböztesse a családtagokat.

Reptéri idegenvezető robot

A reptéri idegenvezető robot (Airport Guide Robot) hamarosan a szöuli Incheon Nemzetközi Repülőtéren is szolgálatba áll. Egy olyan, az utazókat segítő intelligens információs asszisztens, amely négy nyelven, angolul, kínaiul, japánul és koreaiul válaszol a kérdésekre.

Négy nyelven beszél a reptéri asszisztensForrás: LG

 Az utas repülőjegyének egyszerű beszkennelése után a robot pontos információkkal szolgál a beszállási időről és a kapu elhelyezkedéséről, de még az úti cél időjárásáról is.

A reptéri robot becsült távolsággal és gyaloglási idővel útirányokat javasol a reptéren belüli célpontokhoz, valamint képes arra, hogy elkísérje az eltévedt vagy késésben lévő utazókat a kapujukhoz vagy más kívánt helyszínre.

Reptértisztító robot

Az LG, a robotporszívók korai innovátoraként ismert vállalat termékcsaládja nem lenne teljes egy ipari méretű porszívó nélkül. Az LG reptértisztító robotja (Airport Cleaning Robot) egy nagyméretű robotporszívó, amely egy nagy kapacitású portartállyal, illetve számos tisztítókefével és motorral van felszerelve.

Ez a robot minden felületet képes feltakarítani a csempétől a padlószőnyegig,továbbá a legújabb okos szenzorokkal és kamerákkal szerelték fel annak érdekében, hogy még a legzsúfoltabb reptereken is biztonságos és hatékony teljesítményt nyújtson.

Ipari méretű tisztítást kínálForrás: LG

A többszörös szenzorok a lézer alapú fény- és távérzékelési technológia (Light Detection and Ranging — LIDAR) mellett érzékeny lökhárítókat is használnak, melyekkel az útba eső akadályokat mérik fel. A robot a szimultán helymeghatározás és feltérképezés (Simultaneous Localization And Mapping — SLAM) technológiának köszönhetően mindig tudja, hogy éppen hol tartózkodik. 

Fűnyíró robot

Az LG robotkínálatát a 2017-es CES-en egy fűnyíró robot (Lawn Mowing Robot) teszi teljessé. Ez a robot a HOM-BOT porszívó sokéves fejlesztési folyamataiból profitál: sokféle kerttípushoz ideális, valamint pontosan, megbízhatóan és biztonságosan nyírja le a füvet.

A reptéri robotban is megtalálható szenzorokkal és lökhárítókkal felszerelve a fűnyíró robot minden pillanatban pontosan tudja, hogy hol helyezkedik el, és felismeri az útjába kerülő akadályok — például a fák vagy a sövények — helyzetét.

Arra tervezték, hogy a fűnyírási teljesítmény maximumát nyújtsa: a robot egy gyorsmozgású pengét használ, ami kifogástalanul nyírt gyepet hagy maga után. Ráadásul leegyszerűsíti a hagyományosan bonyolult üzembe helyezési procedúrát, így lesz az eszköz könnyen hozzáférhető és felhasználóbarát.

Az LG az új robotkollekcióját január 5-8-ig a Las Vegas Convention Center központi csarnokának (Central Hall) 11100-as standján állítja ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK