A Google Chrome vette át a vezetést a böngészők listáján

2017.01.10. 16:00

Az asztali gépekről netező felhasználók 56,43 százaléka használta tavaly a Google Chrome böngészőt, így a szoftver átvette a vezetést a legnépszerűbb böngészők toplistáján.

A Net Market Share felmérése szerint 2016 elején ez a szám még csak 36 százalék volt, ami az év végére szélsebesen nőtt 56 százalékra,

ezzel leszorítva az Internet Explorert.

Januárban még a Microsoft szépreményű Internet Explorer szoftvere vezetett 40,88 százalékkal (többek közt köszönhetően annak, hogy a régebbi Windows operációs rendszerekre alapértelmezetten települ), decemberre ez 21 százalékra esett vissza. Érdemes megjegyezni, hogy 2015 januárjában az Explorer még fölényes 60 százalékot tudhatott magáénak.

A Google Chrome szépen átvette a vezetéstForrás: AFP/Kimihiro Hoshino

Az Explorer visszaesésében szerepet játszik a Windows 10-zel bevezett Edge böngésző, ami 2016-ban a kezdeti 2,8 százalékról 5,3-ra nőtt, de még sok fejlesztés vár rá. Korlátot szab a terjeszkedésnek az is, hogy csak a Windows 10 felhasználói érhetik el, nekik csak ötödük, 22 százalék választotta ezt a böngészőt.

A Firefox számai stagnáltak tavaly, év végén 12 százalékkal végzett. A Safari mutatója egész évben 5 százalék körül alakult, ami év végére esett 3,5 százalékra. Az Opera mindössze egy százalékot hasított ki magának.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK