A Facebookra feltöltött videókba is jöhetnek reklámok

facebook logo
A Facebook is egyedi tartalmat akar adni felhasználóinak
Vágólapra másolva!
Rövid hirdetéseket helyezne el a Facebook a feltöltött videókban, így a készítők is kapnának belőle pénzt. Maguk dönthetnék el, hogy élnek-e a lehetőséggel.
Vágólapra másolva!

A Recode portál értesülései szerint a Facebook szűk körben már tesztel egy új hirdetési formátumot, aminek köszönhetően a felhasználók pénzt szerezhetnének feltöltött videóikból.

A közösségi oldalra közvetlenül feltöltött videókba rövid hirdetések kerülnének, amik a videó elindítása utáni 20 másodpercben jelennének meg, ezzel is buzdítva a készítőket arra,

hogy érdekes tartalommal kössék le a néző figyelmét.

A Facebook lényegében a YouTube esetében is látott modellt teszteli: a hirdetéseket maga árusítja, abból pedig 55 százalékot kap meg a készítő.

A YouTube-tól lopták az ötletet Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Ez első pillantásra inkább idegesítőnek tűnik a felhasználó számára, mint hasznosnak. Pedig hosszútávon előnyös hatásai lehetnének: ha a tartalomgyártók bevételt szerezhetnének a Facebookon keresztül, több cég, márka töltene fel videót közvetlenül a platformra.

Azok ugyanis nem tekintenek meghatározó felületként a Facebookra, ha videóról van szó, mivel nem tudnak belőle pénzt csinálni. Ugyan tavaly óta van lehetőség feltölteni szponzorált tartalmat, de nem tudnak hirdetéseket elhelyezni azokban. Zuckerberg pedig egyenesen megtiltotta azt, hogy a videók lejátszása előtt reklámokat kelljen nézniük a felhasználóknak, így erre sincs lehetőség.

A cég nem kommentálta a hírt, de korábban már maga is beszélt arról, hogy tervez valami hasonlót.