Nevet változtat a Yahoo

2017.01.10. 11:33

Verizonnal való összeolvadása után a Yahoo megmaradt részének új neve Altaba lesz, derült ki az amerikai tőzsdefelügyeletnek benyújtott dokumentumokból. Változás lesz a vezetőségben, Marissa Mayer vezérigazgató is lemond.

A Verizon még tavaly nyáron jelentette be, hogy 4,8 milliárd dollárt ad a Yahoo internetes cég fő ágazatáért, azaz keresőmotorjáért és weboldalért. A tranzakciónak 2017 első negyedévében kellene lezárulnia, bár az üzlet azóta több alkalommal is megingott, többek közt a napvilágra került két súlyos adatszivárgás hírére.

Amennyiben a felvásárlás lezárul, a Verizonnak eladott részleg továbbra is Yahoo név alatt fut majd. A Yahoo 15 százaléka az Alibaba, míg 35,5 százaléka a Yahoo Japan tulajdonában marad, ezeket a befektetéseket, valamint a netes üzletághoz nem kapcsolható szabadalmakat fogja kezelni az új Altaba, mint vagyonkezelő cég. A név egyben az Alibabára is utal.

Az internetes szolgáltatások nélkül gyakorlatilag ennyi marad az egykori internetes óriás Yahoo-ból, a korszak lezárultát jelzi az új név is. 

A Yahoo már nem lesz ugyanazForrás: AFP/Karen Bleier

Szervezetileg is változások várhatók: a felvásárlás után a cég vezérigazgatója, Marissa Mayer nem lesz igazgatósági tag a Verizon által felvásárolt új Yahoo-ban, és még nem tudni biztosan, milyen pozíciót foglal el az új hierarchiában. Mellette a cégnél 1994 óta tevékenykedő David Filo társalapító, és másik három felsővezető is leköszön. 

Bár már a tervek is megvannak, még bizonytalan, hogy a Verizon megvásárolja-e az internetes ületágat. Jelezték, hogy vizsgálják a lehetőségeket, de az már biztos, hogy a megállapodott 4,8 milliárd dollárnál kevesebbet fizetnének.

A két jelszószivárgás, valamint azon hírek, miszerint a Yahoo az FBI és NSA kérésére kémkedett felhasználói után, negatívan befolyásolhatják a tranzakciót. A Verizon egymilliárd dollárral kevesebbért venné meg a céget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK