A Nokia sem szeretne kimaradni a digitális asszisztensek trendjéből, már le is védették Viki névre hallgató saját asszisztensüket. Kérdés, hogy mikor jelentik be hivatalosan is a virtuális csajt, és hogy melyik készüléken debütál majd.

A nagy gyártók lassan mind megtalálják saját technológiájukat mobiljaik hangvezérléses irányításához. Az Apple-nek ott van Siri, a Google-nek a Google Asszisztens, a Microsoftnak Cortana, a Samsung pedig felvásárolta a Vivet. Az Amazon Alexája is megtalálta az utat a telefonokba, elsőként a Huawei készülékébe építik be.

Most a Nokia következik a sorban: a nagy visszatérésre készülő márkához nemsokára egy női nevet is társíthatunk, Vikit.

A cég így fogja hívni saját virtuális asszisztensét, az Európai Unióban már le is védették a nevet.

A védjegy szerint Viki egy olyan hang- és chatalapú kezelőfelület lesz, amelynek köszönhetően a felhasználók hangvezérléssel végezhetnek el olyan feladatokat, mint az ébresztőóra állítása, az időjárás lekérése, vagy internetes keresések végrehajtása.

Ez lesz a Nokia éve?Forrás: Imaginechina/Bai kelin - Imaginechina/Bai Kelin

Mivel a cég hivatalosan még nem jelentette be Vikit, rengeteg a kérdés az asszisztens körül. Nem tudni, hogy előretelepítve érkezik-e majd a cég androidos készülékein, és hogy egyáltalán melyik mobilon, és mikor debütálhat. Vikiről valószínűleg leghamarabb a február 26-án startoló Mobil Világkongresszuson beszélhet többet a cég.

Még korai is lenne ennyire előre rohanni, hiszen még az új Nokia készülékeket is homály fedi. A HMD Global gyártó által birtokolt márka idén készül a nagy visszatérésre, bár az első idei androidos Nokia az internetes visszajelzések alapján megosztotta a felhasználókat. A középkategóriás Nokia 6 ugyanis csak Kínában lesz kapható, és nem tartogat semmi különlegességet.