Hiába ígérte, Assange nem adja fel magát

Vágólapra másolva!
Julian Assange, a Wikileaks szivárogtató oldal alapítója nem adja fel magát az Egyesült Államoknak, pedig korábban kijelentette, így tesz, ha Barack Obama amerikai elnök megkegyelmez Chelsea Manningnek, a Wikileaksnek több százezer dokumentumot átadó volt amerikai katonának. Obama 29 évvel enyhítette Manning börtönbüntetését, aki így májusban szabadul.
Vágólapra másolva!

A Wikileaks Twitter-oldalán először tavaly szeptemberben közölte, hogy

Assange feladja magát, ha az amerikai elnök kegyelemben részesíti Manninget.

Ezt egy hete, január 12-én ismét megerősítette a Wikileaks a Twitteren, közölte: feltételének teljesülésével Assange beleegyezik abba, hogy kiadják az Egyesült Államoknak.

Assange ügyvédje szerint Manning nem kapott kegyelmet

Barry Pollack, Assange egyesült államokbeli ügyvédje szerdán viszont azt közölte, hogy

Manning büntetésének enyhítése nem felel meg a Wikileaks-alapító által szabott feltételeknek,

ugyanis Assange a volt katona kegyelemben részesítését és azonnali szabadon engedését kérte. Amerikai hírforrások szerint viszont

a Twitteren közétett feltételek nem említettek azonnali szabadlábra helyezést.

Vagyis az oroszokkal való együttműködéssel egyre gyakrabban vádolt Assange egyszerűen csak visszalépett ígéretétől.

Sokan tiltakoztak

Manning büntetésének igen jelentős csökkentését Ashton Carter védelmi miniszter határozottan ellenezte, Obama az ő akarata ellenére hozta meg döntését. A leköszönő elnök engedékenységére felháborodottan reagáltak republikánus politikusok is.

Titkos dokumentumokat adott ki

Manninget 2013-ban ítélték 35 évi börtönre, mert átadott a Wikileaksnek mintegy 750 ezer titkos katonai és diplomáciai dokumentumot és videofelvételt. Manning 2009-ben a katonai hírszerzés elemzőjeként szolgált Irakban,

2010-ben szivárogtatta ki a bizalmas anyagokat.

Az akkor még Bradley Manningként ismert katonát ugyanebben az évben fogták el az amerikai hatóságok, 2011 óta pedig a Kansas állambeli katonai börtönében raboskodik.

A nemi diszfóriája miatt hormonkezelést kapó Manning kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg a börtönben, és többször kérte, hogy vigyék át egy női intézménybe.

Az egyebek mellett kémkedés miatt elítélt volt katona tavaly novemberben fordult kérvénnyel Obamához, hogy kegyelem helyett csökkentse büntetését hat évre.

– írta a kérvényben Manning.