Az elmúlt évek során újra trendivé vált az internetes társkeresés, néhány évvel ezelőtt sokan nem merték bevallani még szűkebb baráti vagy családi körükben sem, hogy interneten keresnek vagy találtak párt. Mára a helyzet gyökeresen megváltozott, leginkább a Tindernek köszönhetően.

A hőskorban – a kilencvenes évek végén, kétezres évek elején – az online társkeresés még az újdonság erejével hatott, és leginkább a fiatalabb korosztályt érte el, emiatt akkoriban ez egy teljesen új és menő elfoglaltságnak számított. Néhány év múlva sokat veszített varázsából, és a kétezres évek második felére cikivé, szégyellni való tevékenységgé degradálódott a társkeresésnek ez a formája.

Napjainkra azonban ez az attitűd megváltozott a Tinder mobilalkalmazásnak köszönhetően. A Tinder megcsinálta azt, amit a hagyományos társkereső oldalaknak csak részben sikerült az elmúlt 10 év során: egy ötletes applikáció segítségével újra bevonzották a fiatalokat az online társkeresés világába.

A mobilalkalmazás által tökélyre fejlesztett és rendkívül gyors interakciót elősegítő „tetszik, nem tetszik" véleménynyilvánítás viszont a szakértők – és a Tindert kipróbálók többsége szerint is – nagyon felületes ahhoz, hogy a komoly kapcsolatok kialakulását segítse, hiszen a felhasználók csupán egy-egy fotó alapján döntik el, ki nekik a szimpatikus, és ki az, aki nem.

Küülső alapján kell dönteni másodpercek alatt, ez pedig felületesForrás: Tinder

„A Tinder nem véletlenül vált az alkalmi kapcsolatok platformjává – véli dr. Almási Kitti pszichológus, aki több előadást is tartott a témában. – Hiszen ha egymás mellé állítjuk az exeinket, rá fogunk jönni, hogy az esetek többségében egyáltalán nem a kinézetük a közös bennük, hanem inkább a belső értékeik, sőt, a legtöbbjüket talán nem is választanánk fényképek alapján. Ezért is okoz disszonanciát a tinderes társkeresés azoknak, akik tulajdonképpen komoly kapcsolatot szeretnének, hiszen ilyen felületes információk alapján, egy-két másodperc alatt képtelenség dönteni."

Gotthardt Zsóka klinikai szakpszichológus szerint az alapvető probléma, hogy az alkalmazást teljesen más célból használják a férfiak és a nők. A férfiak többsége valójában alkalmi partnert keres,

míg a nők a Tinderen is az igaz szerelemre vágynak. Ezt pedig az esetek többségében nem kapják meg, ezért az első néhány randi után inkább ki is regisztrálnak a platformról.

Almási KittiFotó: Marton Szilvia/Origo

A Tinder fiatal korosztályban történő térhódítása világszerte hatással van a „hagyományos" társkereső oldalak működésére. Azt gondolhatnánk, hogy a fiatalok kisajátították maguknak a Tindert, és társkeresésre csak ezt használják a digitális térben, míg a hagyományos társkereső oldalakat kevésbé.

Weiler Péter, a Randivonal.hu-t is üzemeltető Dating Central Europe Zrt. vezérigazgatója viszont úgy véli, hogy inkább segíti a hagyományos társkereső oldalak használatát a Tinder, mint hogy gátolná. A statisztikák szerint az elmúlt néhány hónap az első olyan időszak évek óta – az idén egyébként már 18 éve működő Randivonalon –, amikor nem csökkent, hanem inkább nőtt a fiatal, húszas-harmincas éveik elején járó társkeresők aránya.