Az Asus hadat üzent a Raspberry Pi-nek

2017.01.25. 08:30

Nagy teljesítményű zsebszámítógépet adott ki az Asus, jóval erősebb - és drágább is - mint a Raspberry Pi harmadik generációs modellje, mégis a hobbiprogramozók új kedvencévé válhat.

Saját minipécét adott ki az Asus, amiről már most azt beszélik, hogy nagy konkurensévé válhat a Raspberry Pi-nek. A már harmadik generációnál járó Pi-nél több erőt sikerült belezsúfolni a bankkártyaméretű Tinker Board nevű lapkába, ráadásul az támogatja a 4K-videót is.

A lapkára négy darab 1,8 gigahertzes órajelen dolgozó ARM Cortex-A17 processzormag került, két gigabájt LPDDR3 rendszermemória társaságában. Négy USB 2.0 csatlakozó, és egy HDMI 2.0 csatlakozó is került rá. A wifi mellett Bluetooth 4.0-s támogatással is rendelkezik, de vezetékes nettel is lehet használni a Gigabites Ethernet portnak köszönhetően. 

Különlegesség a Pi termékéhez képest, hogy támogatja a 4K videót, valamint mikroSD memóriakártya-olvasót is kap. A beépített 40 tűs csatlakozónak köszönhetően további interfészek csatlakoztathatók hozzá.

Az Asus miniszámítógépeForrás: Asus

A Pi Model 3 B-hez képest jobb 3D-s teljesítményt nyújt, a 4K-ról nem is beszélve. A gyártó állítása szerint közel kétszer olyan erős ez a hardver, mint amit a Raspberry Pi 3 tud, méreteiben pedig megegyezik a két eszköz. A Tinker Board Debian Linux és KODI támogatással érkezik majd. Maximális fogyasztása a Pi-t jellemző 3,7 Watt helyett 5 Watt.

Érdemes megjegyezni, hogy a nagyobb teljesítményt magasabb áron is kínálja. A Tinker Board az Egyesült Királyságban és Európában 55 fontos, illetve 68 dolláros áron (kb. húszezer forint) jelenik meg, a Pi 3 Model B-je pedig közel 40 dollárért kapható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK