Keményebben harcol a Google az adathalászok ellen

2017.01.27. 14:53

Már nemsokáig küldhetünk egymásnak JavaScript-fájlokat a Gmail levelezőben, a Google tiltólistára teszi a kiterjesztést.

A Google levelezőjében hamarosan tiltólistára kerülnek a .js kiterjesztésű csatolmányok, ezután nem lehet egymásnak levélben közvetlenül JavaScript kódokat küldözgetni, ha a Gmailt használjuk.

Ez azért van, mert a csatolmányban könnyen kártékony kódok bújhatnak meg, sőt vannak olyan veszélyesebb kódok, amelyek futásához elég csak az e-mailt megnyitni. Épp ezért veszélyes az, ha egy ismeretlen címről kapunk levelet, és épp ezért mondják, hogy azokat inkább meg se nyissuk, ha csatolmánnyal érkeznek.

Nemrég pedig egy olyan kifinomult adathalász-támadást fedeztek fel, ami ismerősök címéről küldi tovább a fertőző leveleket, így már a kontaktlistánkon szereplő személyek leveleivel is érdemes elővigyázatosnak lennünk.

A Google még szigorúbb változásokat vet be a kártékony levelek ellenForrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Julian Stratenschulte

Bizonyos kiterjesztésű csatolmányokat alapból tilt a Gmail, többek közt a .exe, .bat, .msc formátumokat, február 13-tól bővíti a sort a JavaScript (.js) is.

A .js fájlokat becsomagolva sem lehet elküldeni majd, például .zip fájlként tömörítve, azokat szintén tiltja a levelező. A Google azt ajánlja, hogy aki mégis ragaszkodik a .js csatolmányok küldéséhez, azt tegye meg a Google Drive-val, vagy használjon hozzá más felhőszolgáltatást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK