Már chatelés is közben behajthatjuk a barátok tartozásait

2017.01.30. 15:37

Magyarországon is elérhető a PayPal személyközi elektronikus fizetési megoldása, a PayPal.Me. A szolgáltatással egyszerűen és biztonságosan küldhetünk és fogadhatunk pénzösszegeket egy személyre szóló link segítségével, amit bármilyen webes felületen, de akár smsben is eljuttathatunk a címzettnek.

Ötvenkét új piacon, köztük már Magyarországon is elérhető a PayPal személyközi elektronikus fizetési megoldása. A PayPal.Me segítségével bárkitől egyszerűen igényelhetünk pénzt egy általunk létrehozott egyedi link elküldésével (például Kovács István létrehozhatja a következő linket: paypal.me/KovacsIstvan).

A biztonságos link küldése minden webes felületen működik, így a fizetési igény emailben, chat ablakban, vagy például közösségi média posztban is eljuttatható a címzettnek. A fogadó félnek a fizetéshez nincs más dolga, mint a kapott linkre kattintani és belépni a PayPal fiókjába.

A pénzügyi szolgáltatással a PayPal egyszerű megoldást kínál a barátok, családtagok, munkatársak közötti magántermészetű tranzakciók lebonyolítására, de mivel a létrehozott link nem csak saját névvel, de akár egy vállalat nevével is egyedivé tehető, így ideális megoldás lehet a mikro-, a kis-, vagy a középvállalkozások, szabadúszók, és nonprofit szervezetek számára is.

Egyszerűbb lebonyolítani a személyek közti fizetéseketForrás: PayPal

A PayPal.Me segítségével nagyobb társaságtól éppen olyan könnyedén szedhetünk be pénzösszegeket, mint egyetlen személytől, ami hasznos lehet például közös munkahelyi ebédek költségeinek elszámolásában,

gyűjthetünk vele pénzt gyerekeink focicsapatának, de akár ügyfeleink is fizethetnek rajta keresztül az elvégzett szolgáltatásainkért.

Inkább nem kérjük vissza

A PayPal a pénzügyekhez és digitális fizetési megoldásokhoz fűződő viszonyulásunkról készített fogyasztói kutatása szerint a megkérdezettek fele kényelmetlenül érzi magát, és zavarba jön, ha barátokat, vagy családtagokat kell megkérnie a tartozásuk visszafizetésére.

Ennek oka, hogy a legtöbben továbbra is szigorúan magánügynek tekintik személyes pénzügyeiket, következménye pedig, hogy a kényelmetlen téma felvetésével járó szorongás miatt az emberek fele inkább soha nem kéri vissza pénzét.

Igaz a kis összegű, elfeledett baráti tartozások felett hajlamosak vagyunk átsiklani, hogy elkerüljünk egy kínos beszélgetést, de a sok kis összeg végül méretes lyukat üthet a pénztárcánkon: a kutatás szerint a világ felnőtt korú lakossága 51 milliárd dollár összértékben tartozik kisösszegű adósságok formájában barátaiknak, vagy családtagjaiknak.

Bár sokan inkább szemethunynak efelett, a tartozások komolyan rá is nyomhatják bélyegüket a kapcsolatainkra: a kutatásban résztvevők egyharmadával előfordult már, hogy egy vissza nem fizetett tartozás miatt megromlott kapcsolatuk egy baráttal, vagy családtaggal.

A kis összegű tartozások rendezésére használt fizetési formák közül a felmérés szerint a legtöbben még mindig a készpénzt választják, de a mobilfizetések, és a személyközi fizetési megoldások is egyre népszerűbbek.

„Be kell látnunk, hogy a készpénz a múlté" - mondta Matt Komorowski, a PayPal közép- és kelet- európai régióért felelős ügyvezető igazgatója. „A PayPal.Me használatával könnyedén utalhatunk pénzt ismerőseinknek, családtagjainknak, de egyszerűsége miatt remek megoldás vállalkozások, szabadúszók, jótékonysági alapok számára is. Egyetlen link, gyors fizetés, és kész. Biztos vagyok benne, hogy az új technológiákra nyitott generációnak köszönhetően a személyközi megoldások hamarosan a jövő domináns fizetési megoldásává fognak válni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK